Hoppa till innehållet
Carl Bellerud

"Att vintrarna här är mörka är en myt"

Publicerad: 6 februari 2020

Carl Bellerud är 24 år och kommer från Norrköping. Han läser ekonomi kandidat med inriktning nationalekonomi och är ordförande i Ekonomsektionen.

Vad fick dig att välja ekonomiprogrammet?

– I gymnasiet läste jag teknik, men jag kände aldrig under min tid där att det var något som jag brann för. Jag har alltid tyckt om de samhällsrelaterade ämnena under min skolgång och då kändes nationalekonomi som en perfekt matchning för mig.  

Vad tycker du om utbildningen?

– Jag tycker den är fantastisk. Att kunna komma till skolan varje dag och lära mig något nytt, det är något jag älskar. Sedan har inte alla kurser har inte fallit mig i smaken, men trots det tycker jag att de har gett mig väldigt mycket relevant kunskap. Jag tycker att vi har haft väldigt bra lärare, framförallt inom nationalekonomin.

Vad gör ni nu på utbildningen?

– Nu ska jag påbörja mitt sista år, och därmed min valda inriktning nationalekonomi. Jag har älskat alla kurser inom nationalekonomi hittills så det ska bli kul att äntligen få fördjupa sig i det. Först ut blir det lite matematik och makroteori, vilka jag tror blir utmanande men lärorikt.

Vad var det som lockade med Luleå?

– Det som lockade mest, förutom att nationalekonomiutbildningen ska vara en av Sveriges bästa, var vintrarna och skidåkningen. Utöver det hade LTU de utbildningar som både jag och min sambo ville läsa så det kändes som en klockren stad att plugga i. Jag hade hört från andra som pluggat här att Luleå är en väldigt bra studentstad. Än så länge håller jag med dem till hundra procent.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet?

– Utöver skolan finns det väldigt mycket att göra. Det finns väldigt många studentsektioner som man kan engagera sig i och det finns ett bra näringsliv. Vill man ha jobb under studietiden finns det goda förutsättningar att hitta företag som man även kan jobba på efter examen. Jag tycker att det roligaste man kan göra som student att engagera sig i en studentförening. Oavsett om man vill ha kontakt med näringslivet, anordna fester, åka skidor eller vad man nu skulle vilja göra, det finns alltid en förening för just det intresset.

Vad är det bästa med att bo i Luleå?

– Som jag sa tidigare: vintrarna! Jag älskar att åka skidor och det finns väldigt bra möjligheter för det här uppe. Det är mörkt här uppe på vintrarna, men när snön väl har lagt sig så blir det mycket ljusare än vad det är i Norrköping där jag kommer ifrån, det är inget grått blaskigt väder här inte. En annan bra sak är att majoriteten av studenterna bor på samma område som skolan, Porsön, och det skapar en fin gemenskap. Det blir som en härlig bubbla man lever i under sin tid här.

Vad gör du på fritiden?

– Jag är ordförande i Ekonomsektionen, vilket är sektionen som alla studenter hamnar under om man läser civilekonom, ekonomi kandidat, internationell ekonomi eller fastighetsmäklare. Det innebär att jag leder en styrelse med ansvariga inom sektionen. Vi anordnar mässor med näringslivet, ser till att utbildningen håller sin standard, arrangerar både fin- och fulsittningar och mycket mer. Jag kan med säkerhet säga att de vänner, kontakten med potentiella arbetsgivare och alla minnen jag fått via sektionen är ovärderliga. Utöver det är jag även engagerad i Friluftsfrämjandet på vintern, där lär jag småbarn att åka skidor. Med andra ord så är det fullt ös!

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Det är väldigt svårt att säga. Men i stora drag vill jag göra någon typ av samhällsnytta. Det kan vara genom att jag blir professor och forskar, eller att jag jobbar inom någon myndighet. Jag vill gärna se till att jobba för ett mer hållbart samhälle och en hållbar framtid.

Har du något råd till den som funderar på att söka programmet?

– Det som har funkat väldigt bra för mig med mina studier är att jag ser det som ett heltidsjobb. Det innebär att jag har vanliga arbetsdagar 8-17 på skolan. För mig är det väldigt viktigt att hålla den disciplinen, då slipper jag sitta sena kvällar och vara fylld av stress. Det är väldigt viktigt att man även tar hand om sig själv, både fysiskt och psykiskt. Så se till att laga bra mat, träna och umgås med vänner/familj. Sedan rekommenderar jag verkligen att man engagerar sig i något, vad som helst egentligen. Det är superkul, man träffar många nya vänner och det är väldigt bra att ha på sitt CV.