Hoppa till innehållet
Pia Johansson
Pia Johansson har jobbat inom många delar inom hälsovägledning. Foto: Erica Lång

Erfaren hälsovägledare startar eget företag

Publicerad: 19 januari 2015

År 2001 blev Pia Johansson färdigutbildad hälsovägledare och sedan dess har hon arbetat på flera olika arbetsplatser. I januari 2015 startar hon det egna företaget Hälsopromotion i Norr där hon fokuserar på tre delar: psykisk hälsa, recovery coach och coacha närstående till de med psykisk funktionsnedsättning.

Pia Johansson gick en Kvalificerad Yrkesutbildning på två år och var den andra kullen färdigutbildade hälsovägledare i Sverige. Det var hela konceptet med att vägleda inom hälsa och friskvård som lockade Pia att söka utbildningen.
– För mig blev utbildningen även en personlig utveckling eftersom mycket av uppgifterna handlade om mig själv och hur jag kan förändra mina egna beteenden. Det är något som jag fått användning av i mitt övriga liv.

Jobbat med olika målgrupper

Efter utbildningen började hon jobba på  STIL Sportcenter och ansvarade för friskvården för LTU:s personal med kurser i stress, vikt, rökstopp, kost och även fyspassen.
Sedan dess har hon hunnit med att jobba för Länsstyrelsen, Hjärt- och lungfonden, Stadsvikens vårdcentral, Landstinget och Korpen. Hon har också haft ett eget företag där hon jobbat med Mia Törnblom och MT metoden. Hon har även i två omgångar jobbat på Health Solutions, ett hälsosupport center där vägledning sker över telefonen. Genom att ställa frågor ska samtalen var motiverande att hjälpa till att reflektera och bli medveten om sin egen situation.
– Jag har haft fördelen att jobba med många olika delar inom hälsovägledning och mot olika målgrupper, vilket har varit väldigt utvecklande och lärorikt.

Eget företag och nätverksgrupp

Nu anser Pia att det är dags att starta eget företag. Hon ska samarbeta med ett företag i Skellefteå och tillsammans ska de jobba mot företag, organisationer och privatpersoner med hälsofrämjande insatser och psykisk hälsa.
– Jag kände att det var dags att göra något eget. Jag har samlat på mig mycket kunskap och erfarenhet och jobbat inom alla delar som utvecklats under åren. Det ska bli riktigt spännande och roligt.

Pia driver även en sluten nätverksgrupp för hälsovägledare på Facebook, som heter Nätverket för hälsovägledare. Idag är cirka 150 hälsovägledare över hela Sverige anslutna.
– Det är ett forum för studenter och färdigutbildade hälsovägledare, där vi ger varandra stöd och diskutera olika frågor. Det är viktigt att nätverka, det ger sån inspiration.

Skapa egna jobb

Pia anser att en hälsovägledare kan finnas överallt och jobba mot privatpersoner, organisationer som kommun och landsting, idrottsverksamheter och företag. Hon tipsar studenterna att på sin praktik, VFU, söka sig dit det kan tänkas att bli jobb.
– Hälsovägledare är ett ganska nytt yrke och vi måste synas och höras mer. Som hälsovägledare måste vi vara med och skapa våra egna jobb där ute, säger Pia Johansson.