Hoppa till innehållet
Eva Savolainen
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Möt läraren Eva Savolainen, hälsovägledarprogrammet

Publicerad: 10 mars 2020

Läraren Eva Savolainen har själv gått hälsovägledarprogrammet. Parallellt ägnar hon sig åt forskning.

Hej där, vem är du?

– Jag är 31 år och bor i Luleå. Jag är lärare på hälsovägledarprogrammet och forskar inom fysioterapi. 

I vilka kurser möter studenterna dig?

– I rätt många kurser, redan under det första året inom ämnet hälsopromotion. Sedan är jag kursansvarig för kursen hälsopsykologi och motiverande samtal. År två har jag en del moment i mentala träningsmetoder. År 3 har jag handledning under examensarbeten. Jag går även in i en del andra kurser.

Hur är du som lärare?

– Jag tycker om utveckling och vill skapa goda förutsättningar för studenterna. Därför är det också viktigt med reflektion och diskussion. Jag har själv gått utbildningen och har god insikt i hur det är att vara student på programmet. 

Varför är det så roligt att undervisa?

– Det är otroligt härligt att se studenternas entusiasm, hur de utvecklas och blir självständiga hälsovägledare. Det är fint att få vara en del av det.

Vilka är fördelarna med att läsa på distans?

– Studenterna är inte bundna till studieorten och behöver inte flytta. De får dessutom färdigheter genom att använda olika digitala verktyg, något som man behöver idag. Men det ingår campusveckor, där det är viktigt att delta. Då får studenterna träffa klasskamraterna och lära av varandra, samtidigt som de har praktiska uppgifter och examinationer. Även om det är distansutbildning så är det här heltidsstudier, det får man räkna med.

Varför behövs det hälsovägledare?

– De har en bred kompetens inom psykiskt, fysiskt, emotionellt, socialt och existentiellt välbefinnande. De jobbar för att främja och bevara hälsa genom att vägleda grupper, organisationer och individer med utgångspunkt i en helhetssyn på hälsa. De arbetar alltså inte botande eller behandlande, vilket är ett bra komplement till den befintliga hälso- och sjukvården.

Var arbetar hälsovägledare?

– Några som jag känner till arbetar som massör, instruktör på gym, friskvårdsanläggning eller som personlig tränare. Många väljer att starta eget, vissa arbetar på hälsocentraler och ett fåtal har valt att bygga på sina vårdkunskaper med en utbildning inom hälsovägledning. Andra satsar på en vidareutbildning på avancerad nivå som öppnar upp till ännu fler möjligheter som till exempel att doktorera som jag valde.

Du forskar också. Berätta lite om det?

– Jag forskar inom Aktiva skoltransporter. Fysisk aktivitet för skolbarn är viktig, projektet utforskar hur skolbarn kan främja sin dagliga fysiska aktivitet genom aktiva transporter. Jag undersöker även hur lärarna kan integreras i det arbetet. Forskningen är i ett tidigt skede men flera kommuner i Norrbotten är involverade.

Varför ska man läsa hälsovägledarprogrammet?

– Det är en unik och utmanande utbildning som ger mycket kunskap inom hälsopromotion med en kombination av praktik och teori. Genom den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, kan studenten etablera nätverk med flera arbetsgivare eller samarbetspartners, som kan vara bra att ha efter att studierna är avslutade. Det här är en utbildning för dig som brinner för hälsopromotion och du som student får träffa kompetenta lärare som bygger undervisningen på vetenskap.