Hoppa till innehållet
Marie Blomqvist

”Alla kurser är så intressanta”

Publicerad: 10 mars 2022

Marie Blomqvist går hälsovägledning, kandidat hälsopromotion, vid Luleå tekniska universitet. Hon har redan arbetat på gym. Nu uppskattar hon att få mer kunskaper och teorier när det handlar om allt från kost till rörelse.

Hej, vem är du?

– Jag är 35 år och bor i Luleå tillsammans med sambo och tre katter. Jag arbetar som instruktör på Hermelinens gym och är tjänstledig från mitt arbete i butik.

Vad var det som lockade dig att börja läsa till hälsovägledare?

– Dels vet jag de som gått den här utbildningen, dels känner jag en person som går den nu. Så jag vet vad de gör i utbildningen. Sedan har jag funderat. Tidigare har jag alltid sagt att jag aldrig kommer att börja plugga, men så blev jag intresserad när jag tittade på utbildningen. Alla kurser är så intressanta. Det gjorde att jag ville testa på. En kompis sa att jag kunde ju hoppa av om jag kände att det inte var rätt. Men jag känner att de tär rätt det här. Jag är intresserad av rörelse, hälsa och kost. Och så gillar jag att prata med folk och lyssna på vad de har för mål. Det är det vi håller på med nu i utbildningen. Jag utvecklas hela tiden.

Hur är det att läsa på distans?

– Det är både bra och dåligt. Det som är mindre bra är att man itne träffas så mycket i klassen. Men annars är det bra med distans. Jag kan bestämma när jag vill studera, ofta på förmiddagen, en stund efter lunchen och sedan kan jag gå ut en sväng och så fortsätter jag på kvällen. Det passar mig utmärkt, att jag inte behöver sitta 8.00-16.00. Som idag kunde jag passa på att gå ut i solen. Det är perfekt.

Vad är roligast med utbildningen?

– Allt man lär sig. Det finns alltid något nytt. Ibland tänker jag att det här kan jag, men ta träningen till exempel, trots att jag är ganska insatt lär jag mig väldigt mycket, som vad händer i kroppen under en övning.

Vad är mest utmanande?

– Det är nog att komma ihåg att man läser två kurser samtidigt. Ibland kan det vara att man blir så intresserad av den ena kursen att man kommer på att ja, just, jag har en kurs till som har inlämningsuppgifter den här veckan. Men jag är ändå ganska bra på att planera så att det fungerar, men man måste komma i håg att strukturera upp vad man har att göra under veckan och vad man ska läsa.

Hur är campusveckorna på universitet?

– De är jätteroliga, som nu när vi hade träningskursen förra veckan med bara träning, det är toppen. Man får känna på en vecka då och då att så här är det på Luleå Tekniska universitet.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Mitt mål är att bli personlig tränare. Sedan vet jag inte riktigt, målen kommer eftersom. Vi har andra praktiken snart, den första var inriktad mot kost, nu är det fysisk aktivitet. Som personlig tränare ska man ha kunskap om kost och träning, bland annat.

Vilka tips och råd vill du ge till någon som funderar på att söka in på hälsovägledarprogrammet?

– Att man kollar upp kurserna. För mig var det viktigt, som min kompis sa att man kan prova och hoppa av ifall det inte känns rätt, man är ju inte fast. Men jag kommer absolut att vara kvar hela utbildningen. Det handlar om att våga att utmana sig själv.