Hoppa till innehållet
Foto: Erica Lång
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Det är en väldigt rolig utbildning"

Publicerad: 22 juni 2020

Adam Hedström , 29, har nyligen gått ut hälsovägledarprogrammet vid Luleå tekniska universitet och är på väg att starta ett eget företag. Han gillar campusveckorna, distansundervisningen och det verksamhetsförlagda lärandet, VFS.

Hej, vem är du?

– Hej, jag bor i en liten by utanför Skellefteå. Nu är jag på väg att starta ett företag med hälsovägledning. Tills vidare arbetar jag på ett lager nu efter studierna. Sedan hoppas jag att jag kan kombinera de två arbetena. Jag har användning för mina kunskaper från utbildningen både till vardags och i mitt ideella jobb för en idrottsförening,

Vad var det som lockade dig att läsa till hälsovägledare?

–  Jag arbetade inom industrin i några år och kände till slut att jag ville ha en förändring. Jag visste att jag ville arbeta med hälsa på något sätt. Jag hittade den här utbildningen med hjälp av en studievägledare och kände direkt att det var rätt utbildning för mig.

Hur var det att läsa på distans?

– Jag tyckte att det fungerade jättebra. Det krävs dock mycket disciplin då du lägger upp mycket av studierna själv. Det är smidigt att hålla digitala möten med andra studenter och lärarna är bra på att svara på mail när man har något man funderar över. Jag ser många fördelar med att studera på distans.

Vad var roligast med utbildningen?

– Jag uppskattade verkligen att arbeta i grupp och jobba mot ett gemensamt mål. Man lär sig mycket genom att arbeta tillsammans med andra och jag tycker det är extra kul att få dela på framgångar. Sedan var de praktiska bitarna i utbildningen lite extra roliga. Vi fick till exempel massera och vara på gymmet. Det var mycket som är kul och överlag är det en väldigt rolig utbildning.

Vad var mest utmanande?

– För min egen del så var det att studera i hemmiljön. Det kan vara lätt att hitta på annat att göra om man är hemma. Så ibland åkte jag till mina föräldrar och pluggade. Det fungerade faktiskt över all förväntan. Det var skönt att få komma hemifrån när jag behövde extra fokus.

Hur var campusveckorna på universitet?

– De var intensiva med många lektioner och examinationer. Det var väldigt lärorikt och kul att få träffa de andra i klassen igen efter flera veckor vid en datorskärm.

Hur var det att vara på verksamhetsförlagda studier, VFS?

– De var väldigt utvecklande, tycker jag. Det är ett bra sätt att få prova på att använda sina kunskaper och knyta kontakter inför framtiden. Jag har fått samarbeta med både stora och små företag, med allt från barn till pensionärer.

Vilka tips vill du ge till någon som funderar på att söka in till hälsovägledarprogrammet?

– Sök! Är du intresserad av att arbeta med hälsa och utvecklas som person så är det här en mycket bra utbildning.