Hoppa till innehållet
Foto: Erica Lång
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"En utbildning i tiden"

Publicerad: 13 mars 2017

När Amanda Malmborg upptäckte hälsovägledarprogrammet kunde hon knappt tro att det var sant. Alla kurser stämde överens med hennes intressen och utbildningen blev därför ett självklart val.

Hej, vem är du?

Jag är en glad tjej född -95 som har ett brinnande intresse för människan och allt vad det innebär. Hälsa, psykologi och kultur tycker jag är spännande då det påverkar oss så olika och formar oss väldigt mycket som människor. Andra intressen är kost och träning, media och gaming.

Vad var det som lockade till att börja läsa till hälsovägledare?

– Sedan väldigt ung ålder har jag alltid varit fysiskt aktiv och intresserat mig för hälsokost och massage och så vidare. När jag upptäckte att det här programmet existerade kunde jag knappt tro det själv. Alla kurser stämmer så bra in på mina intressen och därför blev det ett självklart val.

Hur är det att läsa på distans?

– Över förväntan faktiskt. Det krävs mycket disciplin då jag i princip schemalägger mig själv och inte har någon direkt lektion att gå till, men det är väldigt positivt att jag till exempel kan välja att ta en promenad i solskenet och färdigställa mina arbeten efteråt eller resa bort under veckan utan att det stör skolarbetet.

Vad är roligast med utbildningen?

– Svårt att svara på då jag tycker att alla moment är roliga. Men de praktiska bitarna där vi får tillämpa vårt lärande tycker jag är väldigt bra.

Vad är mest utmanande?

– Det är nog disciplinen om jag ska vara ärlig. Det är lättare för mig att ligga i sängen hela dagen om jag känner för det än en person som behöver närvara på universitetet.

Hur är inneveckorna på universitet?

– Fantastiskt roliga! Då får vi träffa alla klasskamrater och lärare, vilket är givande. Det är också kul att få ta del av själva universitetsupplevelsen nu och då.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Då vill jag starta eget företag och jobba med de bitar som vi har fått lära oss. Jag kan även tänka mig att hålla på med friskvård på företag och liknande.

Hur är det att vara på verksamhetsförlagda studier, VFS?

– Spännande. Det är väldigt roligt att få utöva praktiska moment och det är mycket givande.

Vilka tips och råd skulle du vilja ge till någon som funderar på att söka in till hälsovägledarprogrammet?

– Gör det! Det är så lärorikt och verkligen en utbildning i tiden. Tips från mig för att känna att man lättare kan hantera en distansutbildning är att skapa listor för vad du ska göra under dagen, veckan och månaden alternativt skaffa en almanacka till det. För att jag ska kunna hålla mitt fokus och min disciplin behöver jag konkret se vad jag ska göra så att det verkligen blir gjort. Ett annat tips är att oavsett om det är på distans så ta kontakt med dina klasskompisar, sätt er vid datorn och plugga och diskutera tillsammans. Att bolla med någon som vet vad du går igenom är väldigt bra för att få nya inputs och vidgade perspektiv på saker och ting.

Ett sista tips också är att prata med någon som gått utbildningen eller ta kontakt med LTU om du är osäker på vad den innebär och vad du kan jobba med efteråt, det finns många fina människor som förmodligen skulle hjälpa dig med glädje.