Hoppa till innehållet
Foto: Erica Lång
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Inneveckorna ger inspiration och motivation"

Publicerad: 4 maj 2017

Oscar Blide har alltid varit intresserad av motion och hälsa, men även att hjälpa människor. Under utbildningen på hälsovägledarprogammet har han inspirerats till att fördjupa sig i ämnena.

Hej, vem är du?

Jag är 25 år och studerar till hälsovägledare på Luleå tekniska universitet. Jag tycker om att vara aktiv och tränar mycket på gym, men tycker även om att läsa böcker och umgås med vänner. Resa och äventyra är något jag också gärna gör, då jag som person är väldigt nyfiken och gillar att upptäcka nya saker och platser.

Vad var det som lockade till att börja läsa till hälsovägledare?

– Jag har länge varit intresserad av träning och hälsa, men även att få hjälpa människor.  

Hur är det att läsa på distans?

– Att läsa på distans är en stor fördel och ger möjligheter för alla, vart du än befinner dig.

Vad är roligast med utbildningen?

– Utbildningen ger så mycket från många olika delar, det är svårt att plocka ut vad som är roligast då hela utbildningen är som en enda stor bergodalbana.

Vad är mest utmanande?

– Vid vissa delar av kurserna krävs det vissa redskap som ska användas och även testas. Det kan upplevas svårt att få tag på volontärer samt självaste redskapen eller att utföra vissa av testerna. Men hjälp finns alltid att hämta från klasskamrater eller lärare.

Hur är inneveckorna på universitet?

– Inneveckorna är en mycket rolig tidpunkt då hela klassen möts och tillsammans kan ge inspiration och dela kunskap med varandra, samt att det ger en stor glädje men också motivation till studierna.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Målet har varit att börja arbeta som hälsovägledare eller något liknande som har något med att hjälpa människor. Men dock har utbildningen inspirerat mig och ett intresse att fördjupa mig i de olika ämnena har vuxit. Så det återstår att se vad som kommer att hända.

Hur är det att vara på verksamhetsförlagd utbildning, VFU?

– Verksamhetsförlagda studier ger oss en chans att testa på och även känna hur det kan vara i yrket. Det ger oss också en bra start, då detta yrke kommer kräva lite erfarenhet och med hjälp av verksamhetsförlagda studier kan vi få det.

Vilka tips och råd skulle du vilja ge till någon som funderar på att söka in till Hälsovägledarprogrammet?

–  Tveka inte. Prova på, om du är intresserad av hälsa eller om du kan tänka dig att arbeta med människor. Programmet täcker många olika ämnen. Det är väldigt lärorikt och samtidigt roligt. Du kommer få en riktigt bra utbildning och möta så många fantastiska människor och framförallt bra lärare.