Hoppa till innehållet
Charlotte Herlin

”Jag var på utbytesstudier i Berlin”

Publicerad: 5 november 2015

Charlotte Herlin, 26 år. Kommer från Göteborg men bor för närvarande i Stockholm. Läste internationell ekonomi kandidat vid Luleå tekniska universitet och avslutade sina studier 2014. Jobbar idag som projektledare på Management Events.

Hejsan! Vem är du? Berätta lite om dig själv. 

– Jag är en utåtriktad tjej som får en kick av att göra sådant jag inte har full koll på!

Vad jobbar du med idag och vad innebär det?

– Jag arbetar som projektledare på Management Events och ansvarar för konferenser på den norska marknaden. Vi riktar oss till beslutsfattare inom olika branscher som vill vidareutveckla sina affärsnätverk, hålla sig uppdaterade gällande de senaste trenderna och lära sig mer om dagens leverantörslösningar. Man kan säga att jag är en sorts match maker. 

Hur blev livet efter examen?

– Lite som att börja en ny utbildning som hette arbetslivet.

Fick du jobb direkt efter utbildningen?

– Jag fick jobbet under tiden som jag skrev på min C-uppsats. 

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Jag har fått ett bättre ordförråd och teoretisk grund att stå på inom ekonomi. Det har gjort att jag lättare kan föra mig i olika sammanhang där det har varit viktigt att kunna ge förtroende. Att studera utomlands har även gett mig mycket insikt i att samarbeta med människor från olika kulturer. Planering och strukturering av arbete har också varit nyttigt för att kunna hålla deadlines. 

Var gjorde du dina utbytesstudier och vad lärde du dig då?

– Jag åkte till Berlin och studerande på HTW (Hochschule für Technik und Wirtschaft) en termin. Innan terminen drog igång fick vi gå en intensivkurs i tyska och därefter placerades vi i rätt svårighetsgrad för kommande termin. Kombinationen av att läsa på tyska och umgås med tyskar var väldigt nyttig och bidrog framförallt till att jag utvecklade språket. Plus i kanten är att Berlin är en fantastisk stad!

Hur upplevde du din tid på Luleå tekniska universitet?

– Det var en stor klimatförändring eftersom jag flyttade upp från Lund nere i Skåne. Jag fick chansen att uppleva norrsken och köra skoter. Möjligheten att engagera mig i olika studentföreningar och knyta värdefulla kontakter tror jag aldrig att jag kommer få igen på samma sätt.

Har du några tips till den som funderar på att läsa internationell ekonomi vid Luleå tekniska universitet?

– Rekordmånga söker till universitet idag och då är ekonomi ett populärt val. Se till att välja vägar i din utbildning som gör att du sticker ut. 

Om du skulle ge ett karriärråd, vilket skulle det vara?  

– När du står inför ett val, fundera inte på hur det kan gynna dig. Välj det där du tror att du har mest att tillföra. Då kommer ofta belöningen automatiskt.