Hoppa till innehållet
Victoria Näsberg

”Jag vill jobba utomlands”

Publicerad: 8 mars 2018

Victoria Näsberg är 23 år och kommer från Stockholm. Hon läser andra året på internationell ekonomi kandidat.

Hej Victoria! Vem är du och varför läser du internationell ekonomi?

– Jag är en 23-årig tjej från Stockholm som växte upp utomlands. Det gav mig ett intresse för att läsa internationell ekonomi och jag ville plugga något som kunde hjälpa mig att få jobb utomlands. Nu är jag inne på mitt andra år och sen ska jag ta en master. Efter det planerar jag att flytta från Sverige.

Hur skulle du beskriva din utbildning?

– Min utbildning är väldigt lik en ekonomie kandidat, men med ett större fokus på internationell affärsverksamhet och marknadsföring. Dessutom studerar vi utomlands en termin. De flesta av våra kurser har engelsk kurslitteratur och ibland är även undervisningen på engelska. Det tycker jag är bra eftersom det förbereder oss för utlandsstudier och utlandsjobb. Programmet passar personer som vill läsa ekonomi och vill jobba utomlands i framtiden.

Hur är det att studera här?

– Att studera i Luleå är verkligen speciellt. Redan efter andra dagen på studiestarten visste jag att det var här jag ville plugga. Jag sitter med i Ekonomsektionens styrelse. Det har gjort att jag har lärt känna studenter från andra program och skolor runt om i Sverige. De flesta som pluggar här har flyttat långt hemifrån och vill lära känna nya vänner. Det gör att man får en tightare relation till sina klasskamrater.

Hur bor du?

– Jag bor i en etta på Vänortsvägen och trivs otroligt bra. Det är många studenter som bor här. Det är nära till bussen och naturen, och relativt nära universitetet.

Vad vill du jobba med efter examen?

– Jag vet inte riktigt. Jag planerar att läsa en master här i Luleå och sen få vi se vad som händer efter det.

Något råd till den som funderar på att plugga vid Luleå tekniska universitet?

– Anmäl dig till en eller flera bostadsköer på en gång! Det är rätt svårt att få boende så det gäller att ställa sig i en bostadskö redan när man börjar söka eller blir antagen.