P1 dokumentär av tidigare journaliststudent

Publicerad: 22 maj 2015

Dokumentären ”Kalkugnsolyckan och Kärleken” som sänds i P1 dokumentär söndag 24 maj är gjord av Malin Winberg, som utbildat sig till journalist vid Luleå tekniska universitet i Piteå. Dokumentären belyser livet tre år efter den svåra kalkugnsolyckan vid stålverket i Luleå – för paret Gustaf och Pernilla Seppelin.

– Den juridiska processen går långsamt och företaget Nordkalk, som var ytterst ansvarigt för kalkugnarna den där kvällen då allt gick åt helvete, har under alla år valt att knappt kommentera fallet, säger Malin Winberg, journalist och alumn vid Luleå tekniska universitet.

För drygt tre år sedan förändrades Gustaf Seppelins liv för evigt. ​Han arbetade vid en kalkugn på stålverket i Luleå och skadades svårt när överhettad ånga och frätande kalk plötsligt kom rakt emot honom. Trots att mer än tre år har passerat sedan arbetsplatsolyckan har ingen ställts till svars och utredningen går långsamt.

Berättar parets gemensamma historia

– Dokumentären handlar om Gustaf och Pernilla. Hur deras liv förändrades av olyckan och hur deras kärlek bara blivit starkare med åren. Tidigare har bara Gustafs öde rapporterats, nu vill jag berätta deras gemensamma historia, säger Malin Winberg.
Under arbetets gång har Malin Winberg kommit nära makarna Seppelin och hon imponeras av deras styrka och kärlek till varandra.

– Inte minst Pernilla har gjort ett starkt intryck på mig. Hon var bara 18 år när olyckan hände, att göra valet då att helt prioritera någon annan, det är otroligt imponerande. Hon har ställt upp för Gustaf sedan dag ett, säger Malin Winberg.
Hon hoppas att dokumentären ska inspirera och bli en pusselbit i den stora röran när det handlar om arbetsmiljöbrott.

Lång process

– Arbetsmiljöbrott tar lång tid att utreda, många företag är ofta inblandade och det är svårt att peka ut exakt vem som är skyldig när olyckor sker. Jag hoppas verkligen att Gustaf och Pernilla får någon form av juridisk upprättelse för att få ett riktigt avslut på allt.

Malin Winberg läste vid programmet radioproduktion i nya medier (i dag journalistik och medier) på Luleå tekniska universitet i Piteå under åren 2009 till 2012. Ett beslut som hon inte ångrar.

– Jag hade verkligen jätteroligt under mina studieår. Jag är från Stockholm så det var en stor chansning för mig att flytta till Piteå men jag är jätteglad att jag tog den och stannade kvar efter utbildningen. Annars hade jag nog inte fått möjligheten att göra den här dokumentären.  I Stockholm hade det nog varit svårare att sticka ut från mängden av journalister, berättar Malin Winberg.

Dokumentären ”Kalkugnsolyckan och Kärleken” sänds i P1 dokumentär söndag 24 maj. Redan från fredag 22 maj finns den också som podd på sverigesradio.se.