Thyra Olsson, student, journalistik och medier
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Här ges du frihet att utvecklas"

Publicerad: 31 augusti 2016

Thyra Olsson studerar andra året på journalistik och medier, inriktning TV. Hon är 22 år gammal och kommer från Sunne i Värmland.

Hej, vem är du?

– En person som ständigt letar efter nya utmaningar och som inte räds dem. Uppväxt i raggarnas förlovade land men har hunnit bo i Lund, Los Angeles och London innan jag hamnade i Piteå. Jag vill alltid ha olika projekt igång och springer helst runt med en kamera på axeln.  

Varför läser du journalistik och medier?

– Jag har alltid varit fascinerad och nyfiken på journalistiken. Sedan tilltalar tv mig eftersom det finns utrymme för att utvecklas på ett kreativt plan. Efter utbildningen finns det också många vägar att gå vare sig man vill bli forskare, journalist eller göra produktioner. Att ha en framtid full av valmöjligheter lockar mig.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Att det finns ett givande samarbete mellan linjerna. Det gör att man kan utbyta idéer och få ny inspiration från andra medier än sitt eget. Vi arbetar också på ett väldigt praktiskt sätt vilket passar mig då jag är mer kreativ än teoretisk. 

Vad är det mest utmanande?

– Att få dygnet att räcka till. Med både studier och projekt kan det bli svårt att hinna med. Samtidigt är allting så himla roligt så man försöker ändå att ha alla bollar i luften. 

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Det finns en frihet där du själv kan bestämma hur du utvecklas. Här finns ständigt material för studenter att själva komma fram med idéer och göra dem till verklighet. Kameror finns alltid tillgängliga för den som vill göra tv och radiokanalen PiteFM används flitigt. Kompetenta lärare är viktiga byggstenar som finns nära till hands och som uppmuntrar oss studenter.

Vad gör studenterna på fritiden?

– Här finns alltid någon som gör något, allt från konserter till radioprogram. Eftersom nästan alla studenter bor på samma område finns det en gemenskap som är svårslagen. Själv brinner jag för kameror och redigering.