Linn Franke
Linn Franke, student på TV-produktion i nya medier. Foto: Emma Bergström Wuolo

"Jag vill producera julkalendern"

Publicerad: 17 januari 2014

Linn Franke studerar andra året på TV-produktion i nya medier. Hon är 20 år gammal och kommer från Stockholm.

Hej, vem är du?

- Jag är en snäll och glad person som har svårt att hålla tyst. Tokig i sköldpaddor och älskar att komma till nya platser och lära känna nya personer. Det är också en av anledningarna varför jag flyttade cirka 90 mil hemifrån.

Varför går du TV-produktion?

- Jag har sen jag varit liten drömt om att få producera en julkalender. Jag är en ganska envis person som inte ger upp när jag bestämt mig för något, så jag är fortfarande kvar på den banan idag. Det är en tuff bransch men jag gillar utmaningar. Sen är det en otroligt roligt att arbeta inom TV-produktion.

Vad är roligast med din utbildning?

- Att den är så varierande. Vi får testa på allt möjligt och verkligen lära oss grunderna inom de olika momenten. Det kan vara allt från nyheter, spelfilm, programledare, ljus, ljud, inslag osv. Utbildningen ger grunden till det som vi behöver veta inför arbetslivet.  

Vad är svårast?

- Skriftliga tentor, i alla fall för min del. Jag arbetar bättre praktiskt. Men börjar man plugga i tid och lägger energi på rätt saker så brukar det inte vara några större problem. Annars är det väl att man sätter en del press på sig själv för att bygga upp en bra portfolio inför arbetslivet.

Hur är det att plugga på LTU?

- Oerhört kul! Man lär känna många nya personer och vi kommer varandra riktigt nära. Många har flyttat långt hemifrån så alla står på samma ruta. Utbildningarna är roliga och lärarna är bra på det de gör, eftersom de själva har varit med länge i branschen eller fortfarande är det. Att vi får träffa mer eller mindre kända personer som har föreläsningar är alltid ett plus.

Vad gör studenterna på fritiden?

- Studenterna gör lite olika saker oftast beroende på vilken utbildning man läser, för att dels bygga upp sin portfolio mer. Det kan vara allt från att filma en konsert, till att själva uppträda, rigga en scen, ljussätta, ljudsätta, planera, göra reklam eller ha en dansuppvisning. Vi studenter samarbetar väldigt mycket med varandra och det är roligast. Men när vi lägger arbetet åt sidan så gör vi allt från att gå på bio, festa, bowla eller ha spelkvällar hemma, det varierar mycket beroende på vad man känner för.