Lucas Jacobson
Lucas Jacobson. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Vi har väldigt fria händer"

Publicerad: 26 september 2018

Lukas Jacobson studerar andra året journalistik och medier med inriktningen radio. Han är 19 år gammal och kommer från Vasa, Finland.

Hej, vem är du?

– Jag har alltid svårt att berätta om mig själv. Uppväxt i en liten by på landet med skog och åkrar som omgivning. Mina intressen är väldigt mångsidiga, allt från historia och språk till sport. Är väldigt nyfiken av mig så gillar att göra lite av det mesta.

Varför läser du journalistik och medier?

– Ville bli brandman tills jag var elva men efter det öppnade jag ögonen för journalistiken och intresset tog fart på riktigt då jag var 15 år. Min pappa är journalist och jag tyckte det var häftigt då han pratade i radio och kunde ta med mig som press på Lordi-konsert. Dock vill jag skapa ett namn för mig själv och har sport som spetskompetens istället för att gå helt i pappas fotspår. Yrket passar mig väldigt bra eftersom jag är nyfiken, gillar att vara kreativ och möjligheterna är många.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Frihet och möjlighet är det roligaste. Vi har väldigt fria händer då vi skapar content och Norrbotten ger fantastiska möjligheter. Utbildningen öppnar dörrar för journalistiskt arbete utanför skolan. För mig har det varit lätt att bli sysselsatt på fritiden med olika uppdrag som kommentering, sköta sociala medier och som vanlig skribent.

Vad är det mest utmanande?

– Att både orka och hinna med allting. Jag vill alltid bli bättre och kan vara väldigt självkritisk. Om det ska bli bättre kräver det tid och det är inte så många timmar under ett dygn. Klyschigt sagt men det blir lätt så i intervjuer.  

Hur är det att plugga på universitetet?

– Lite prestigefyllt vill jag säga. För mig är universitetet till viss del lättare än gymnasiet eftersom jag får hålla på med det jag brinner för. Det är inte som jag hade förväntat mig med sena nätter och nudlar som enda kost. Det medför en känsla av seriositet och professionalitet. Nudlar äter jag bara för att leva upp till mina egna förväntningar.

Vad gör studenterna på fritiden?

– Jag kan inte prata för de andra studenterna men det är mycket häng, plugg och evenemang/fester. Jag spelar innebandy, jobbar med olika sportföreningar, kollar sport, jag är mångsidig! Jag svär. Sedan sänder jag radio på skolans kanal PiteFM, som är till för alla elever att använda.

Har du några tips till den som vill plugga journalistik och medier?

– Våga, prova på och ta för dig. Jag har svårt att föreställa mig en arbetsplats där du får sända vilket program du vill. Var ambitiös och boka bastun i tid!