Johan Pisoni Sundahl

"Viktiga berättelser om vår samtid"

Publicerad: 6 februari 2014

Johan Pisoni Sundahl studerar första året på Journalistik i nya medier. Han är 21 år gammal och kommer från Karlskoga.

Hej, vem är du?

– En utåtriktad och nyfiken kille med rötter i de värmländska skogarna. Från början skådespelare som numera breddat sitt spektrum och slunkit in i medievärlden. Har tidigare studerat journalistik i Boston. Lever efter mottot: Kunskap är nyckeln till allt.

Varför läser du Journalistik i nya medier?

– För att journalistiken är kreativ. Vi arbetar ute i verkligheten och berättar viktiga berättelser om vår samtid. Journalistiken spelar en viktig roll i en välmående demokrati. Därför är det ett både viktigt och utmanade uppdrag att axla, men ger också möjlighet att påverka och göra skillnad.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Att utbildningen till stor del är praktisk och alla de tekniska resurser skolan erbjuder. Vi får ofta besök av gästföreläsare som är verksamma ute i arbetslivet. Det kan exempelvis röra sig om journalister, mediechefer, utgivare eller producenter. De verklighetsperspektiv de levererar är både intressanta och värdefulla.

Vad är det svåraste?

– Att det inte går att förlänga dygnets 24 timmar. En deadline är en deadline. Skrivandeprocessen kan vara utmanande. Det handlar om att hitta egna sätt att stimulera sin kreativa förmåga. Det är nyttigt att kliva ur sin ”comfort zone” och tänja sina gränser ibland.

Hur är det att plugga på LTU?

– LTU ger oss studenter alla möjligheter att maximera vår utbildning. Lärarna är kunniga, engagerade och mycket duktiga på att ge individuell feedback. Den tekniska infrastrukturen på skolan erbjuder många publiceringsplattformar. Vi kan publicera texter, men också göra tv-inslag eller varför inte livsända ett eget radioprogram i PiteFM. Lokaler och utrustning står tillgängligt för studenterna 24/7.

Vad gör studenterna på fritiden?

– Många engagerar sig i projekt vid sidan av ordinarie studier och sänder radioprogram, exempelvis. Annars lever vi studentlivet med allt vad det innebär. I min klass har vi gått ihop och gjort små matlag, där vi kör något slags “Halv åtta hos mig”-upplägg. Vi umgås, hänger på stan, tränar och ger oss ut på äventyr i Norrlands natur.