Ljudteknik, kandidat
Utbildningens innehåll
De grundkunskaper du får inom olika ljudtekniska områden under det första utbildningsåret handlar om ljudlära, musikkunskap, akustik, ljudelektronik, PA-teknik, inspelningsteknik, produktion av tv och radio, samt grunder i vetenskapligt och konstnärligt arbete. Andra året innehåller breddning och fördjupning inom bland annat filmljudteknik, musikinspelningsteknik, surroundljud och efterbearbetning. Verksamhetsförlagt lärande är en viktig del i utbildningen där du genomför praktiska moment i en professionell produktionsmiljö hos ett ljudföretag. De valfria kurser du kan söka under tredje året är exempelvis mastering, musikakustik, ljud i digitala spel och musikinspelningsteknik. Du lär dig också mer om hur man analyserar ljudtekniska fenomen. Under utbildningens sista termin väljer du i examensarbetet ett område som du särskilt vill fördjupa dig inom och undersöker detta metodiskt. Som avslutning genomför du ytterligare en period med verksamhetsförlagt lärande där du tillämpar det du lärt dig under utbildningen. Efter avslutat program och godkända kurser kan du ansöka om kandidatexamen inom huvudområdet ljudteknik.
Var kan jag jobba?
Studenter från utbildningen återfinns bland annat hos Sveriges Radio, SVT, TV4, musikstudior, företag inom filmljudteknik, mastering, ljuddesign, datorspel, PA-ljud och teatrar. Många driver sina verksamheter som egna företag.
Anmälan
Ljudteknik, kandidat
Piteå,
Normal, Hösten 2022
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet
Urval
Till 2/3 av platserna antas sökande på betyg och högskoleprov. 1/3 antas genom särskilt antagningsprov. Valfritt antagningsprov för dig som vill konkurrera i fler urvalsgrupper. Antagningsprovet består av ett skriftigt prov i ellära och musik. Sökande med godkänt skriftligt prov kallas till ett muntligt andra antagningsprov.
- Betyg: 34%
- Högskoleprov: 33%
- Alternativa: 33%
Vill du veta mer om programmet?
I utbildningsplanen finns en beskrivning av hur programmet är upplagt med avseende på exempelvis innehåll och kurser. Läsordningen visar i vilken ordning som kurserna i programmet läses. I examensbeskrivningen anges lokala och centrala krav som måste vara uppfyllda för en viss examen.
Vanliga frågor om studier
Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.
Hittade du inte svar på dina frågor?
På antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.
[/_special-polopoly/FormArticle.htm?a=115338&l=sv]
Frågor om programmet
Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.