Nanni Johansson, Polar studios
Nanni Johansson - Polar studios

Nanni Johansson - Polar studios

Publicerad: 10 april 2012

Nanni Johansson tog examen 2011 och jobbar idag bland annat på Polarstudion, som från början skapades av Benny Andersson och Björn Ulvaeus tillsammans med Stikkan Anderson på Polar Music. Idag drivs studion av den legendariske ljudteknikern Lennart Östlund.

– Jag arbetar främst på Polarstudion men åker också runt till andra studios där jag arbetar med service, inspelning och mix. Bland annat bygger om och renoverar mixerbord och annan ljudteknisk utrustning, säger Nanni

Efter examen hittar vi studenter från ljudteknikerprogrammet  bland annat hos Sveriges Radio, SVT, TV4, musikstudior, företag inom filmljudteknik, mastering, ljuddesign, tv-spel, PA-ljud och teatrar. Många driver sina verksamheter som egna företag och Nanni beskriver en rörlig arbetsmarknad.

– Genom mitt servicearbete får jag kontakt med olika studios och kan sedan ibland få möjligheten att arbeta där när de behöver exempelvis inspelningstekniker.

Utbildningen utvecklas

Sen 2007, då utbildningen blev treårig med möjligheten att ansöka om kandidatexamen med inriktning ljudteknik, rymmer den än större möjligheter. Studenterna kan idag med hjälp av modern ljudteknisk utrustning, spela in konserter som ges av skolans musikstudenter. Senaste tillskottet på Musikhögskolan i Piteå är närliggande Studio Acusticum, en unik konsertlokal med variabel akustik där delar av undervisningen nu sker. Alumnen Nanni Johansson beskriver också utbildningen som mångsidig med en bra grund inom akustik, elektronik och inspelningsteknik

– Det jag uppskattade på programmet var att vi hade tillgång till så mycket utrustning och lokaler dygnet runt. Vi hade gott om tid att lära oss och lärarna peppade oss att öva. Man får en otroligt bra grund att stå på, avrundar Nanni.