Hoppa till innehållet
Foto: Lars Andersson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Du får vistas i en kreativ miljö"

Publicerad: 30 augusti 2017

Mattias Ivarsson studerar andra året på ljudteknikprogrammet. Han är 23 år gammal och kommer från Göteborg.

Hej, vem är du?

– Ja du, näst intill existentiell fråga. Jag är en musiker från Göteborg som flyttat hit till Piteå för att plugga ljudteknik. Gillar musik och människor.

Varför läser du ljudteknik?

– Från början så har jag mest varit på "musikersidan" av det hela, men har på senare tid tyckt att det verkar roligt med produktions- och teknik-delen av musikskapande. Jag kände väl också att jag hade svårt att försörja mig som musiker och en utbildning inom ljudteknik här i Piteå innebär att jag faktiskt kan leva på något där jag får hålla på med och vistas kring musik.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Det roligaste med utbildningen är nog att man får vistas i en kreativ miljö, omsluten av otroligt kompetenta och duktiga människor. Det känns så skönt att ha så många duktiga musiker i närheten samt att ha tillgång till all utrustning och alla lokaler på skolan. Om jag har en låt-idé på en måndag så kan jag (i mån om tid) boka en studio, höra av mig till musiker, boka utrustning och sen spela in på kvällen. Underbart!

Vad är det mest utmanande?

– Det som är mest utmanande är nog att hålla uppe tempot i studerandet, samt att balansera det med allt vi gör utanför skolan, så som att vara tekniker på konserter eller spela in band i studion. I perioder kan det bli ganska mycket.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Jag tycker det är är bra och jag är supernöjd med min utbildning. Här i Piteå så är inte campus så stort och det känns som att man är åtminstone bekant med de flesta. Man för en känsla av samhörighet då skolan inte är enorm och då nästan alla bor grannar. Jag tycker också faktumet att Piteå är en liten stad hjälper till när det kommer till att plugga då det inte finns lika många distraktioner som jag vet att det skulle göra för mig om jag studerade i till exempel Göteborg, där jag kommer ifrån.

Vad gör studenterna på fritiden?

– På fritiden så umgås man mycket på "Ankars" som studentboende-området kallas. Hänger på vardagarna och har det kul på helgerna. Personligen så blir det ganska mycket att man håller på med musik, då det som sagt är ett stort intresse. Annars så är det ju ganska mycket natur kring Piteå så det blir ju att man åker ut och ser sig omkring ibland. Och om man inte vill ut i naturen så finns det en del att engagera sig i kring skolan.