Hoppa till innehållet
Foto: Lars Andersson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Fett att få lära sig allt från liveljud till inspelning"

Publicerad: 22 september 2017

Evelina Kyrk studerar andra året på ljudteknikutbildningen. Hon är 23 år gammal och kommer från Bratten, Lycksele.

Hej, vem är du?

– Jag är en peppad person som helst gör allt samtidigt. Jag lirar bas och spelar mer än gärna musik ofta. Jag trivs ute i naturen och säger aldrig nej till en kopp kaffe som är kokad över öppen eld. Jag brinner för en jämställd bransch inom ljud och musik så jag är utöver plugg och så även engagerad inom föreningen Popkollo.

Varför läser du ljudteknik?

– Jag har studerat musik i rätt många år innan jag började i Piteå. Det jag kände lockade mig var att få använda mig av det konstnärliga och kreativa jag lärt mig som musikstuderande, i ljudsammanhang. Att få använda tekniken som ett verktyg att skapa något nice.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Bredden, no doubt! Det är så fett att få lära sig allt från liveljud till inspelning, radiosändningar till TV-ljud, ljudläggning för film och spel till..  ..you name it - we learn it, typ. Allt det praktiska med en hel vägg av kunskap i ryggen. 

Vad är det mest utmanande?

– Att hinna med allt utbildningen innebär samtidigt som allt en tar på sig utöver skolan. En får ta på sig gig och inspelningar och projekt och det kan ta rätt mycket tid, men det är ju utmanande på ett väldigt nice sätt. 

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Det är trevligt. Gillar att Campus Piteå är relativt litet och att en får möjlighet att jobba tillsammans med andra studenter från andra utbildningar. 

Vad gör studenterna på fritiden?

– Svårt att säga vad studenter gör rent generellt, men jag tror många ägnar sig åt projekt på/i anknytning med skolan på fritiden. Det har inte funnits nån självklar plats på skolan på ett tag där vi kunnat mötas och bara hänga, men nu är vår sektionslokal invigd och med det hoppas jag att fler aktiviteter kommer skapas och på så vis samla alla som går på skolan!

Har du några tips till den som vill plugga ljudteknik?

– Gör det bara! Det är så kul. Var beredd på ett högt tempo men massor av möjligheter att välja vad du vill göra av kunskapen du får.

Sen, den här branchen är väldigt mansdominerad, så jag vill bara säga till dig som inte identifierar dig som cis-man och har ett intresse för ljud: skräms inte av den dåliga representationen utan sök istället så hjälps vi åt att jämna ut den.

Och! Köp gaffa innan du börjar.