Hoppa till innehållet

Psykologi, kandidat

180 Högskolepoäng, Program på grundnivå
Är du intresserad av att förstå människors tankar, känslor och beteenden samt hur de påverkar och påverkas av vår omgivning? Då är kandidatprogrammet i psykologi något för dig. Utbildningen förbereder dig för arbete som beteendevetare inom en rad olika områden genom den breda kunskapen den ger dig.

Att förstå hur och varför människor reagerar på sin omgivning har du god nytta av i ditt kommande yrkesliv. Då två av terminerna ger möjlighet att fritt välja kurser så kan du med lätthet skräddarsy din utbildning så den passar dina egna mål och framtidsplaner. Då kombinerar du olika kurser inom psykologi med kurser från andra ämnesområden. I stället för valfria kurser kan du välja en av våra två inriktningar; Personal- och arbetsvetenskap eller Utredning. Vårt samarbete med drygt 200 universitet i Europa och övriga världen gör det även möjligt att studera en termin utomlands.

Utbildningens innehåll

Den första terminen startar med en introduktionskurs i ämnet psykologi. Därefter får du möjlighet att fördjupa dig inom flera olika psykologiämnen såsom; socialpsykologi, utvecklingspsykologi, biologisk psykologi, kognitiv psykologi, arbets- och motivationspsykologi, teknisk psykologi samt personlighets- och differentiell psykologi. Utbildningen ger dig även gedigen träning i olika metoder för att studera psykologiska frågeställningar samt uppsatsskrivande.

Inriktningar

Under termin 3 (år två) och termin 5 (år tre) har du möjlighet att läsa valfria kurser (minst 30 hp måste utgöras av andra ämnen än huvudämnet). Det innebär att du kan själv kombinera kurser som leder till en fördjupning av kunskap inom de områden som just du är intresserad utav och vill arbeta med. Vill du prova på att studera utomlands så kan du välja att göra det under termin 5. 

I stället för valfria kurser kan du välja någon av våra inriktningar: 

Inriktningen Personal- och arbetsvetenskap ger kunskap och verktyg för att framgångsrikt arbeta med arbetsmiljö- och personalfrågor med människan i centrum. 

Inriktningen Utredning omfattar kurser som ger utvärderings- och utredningskompetens för ett yrkesliv inom såväl offentlig som privat sektor. Som utredare arbetar du med att samla in underlag, granska dem och ge förslag som kan utgöra beslutsunderlag i organisationer.

Var kan jag jobba?

Efter avslutad utbildning kan du söka arbete som beteendevetare. Du styr i hög grad själv inom vilken bransch du kan arbeta genom val av valfria kurser eller inriktning. Tidigare studenter arbetar idag inom kommuner, statliga myndigheter och landsting men även i privata eller i egna företag. Vanliga befattningar är HR-specialist, rekryterare, enhetschef, arbetsmiljösamordnare, handläggare och kriminalvårdare. Utbildningen ger inte psykologexamen.

Anmälan
Psykologi, kandidat
Luleå, Normal, Hösten 2023

Startdatum 2023-08-28, v.35 2023
Luleå
Dagtid, 100%
Svenska
LTU-83111
2023-04-17
60

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet +

Matematik 1a eller 1b eller 1c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Urval

Urvalet grundas på betyg och högskoleprov

Öppen för sen anmälan
Ansök här

Vill du veta mer om programmet?

I utbildningsplanen finns en beskrivning av hur programmet är upplagt med avseende på exempelvis innehåll och kurser. Läsordningen visar i vilken ordning som kurserna i programmet läses. I examensbeskrivningen anges lokala och centrala krav som måste vara uppfyllda för en viss examen.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

 

Q  Hittade du inte svar på dina frågor?   

antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.

 

Frågor om programmet

Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.

Lisa Öman Ekervhén

Lisa Öman Ekervhén, Universitetslektor, Utbildningsledare Kandidatprogrammet i Psykologi

Organisation: Psykologi, Hälsa, medicin och rehabilitering, Institutionen för hälsa, lärande och teknik
Telefon: 0920-493645