Hoppa till innehållet
Matilda Lövgren psykologi

”Jag har fått jättefina vänner”

Publicerad: 8 mars 2018

Matilda Lövgren är 26 år och uppvuxen i Ånge, men bodde i Sundsvall innan hon flyttade upp till Luleå. Hon läser sitt första år på psykologi kandidat vid Luleå tekniska universitet.

Hej! Vem är du och varför läser du psykologi?

– Hej! Jag heter Matilda och kommer ursprungligen från Ånge och är grymt duktig på att äta god mat! Jag valde att läsa psykologi för att jag tycker ämnet är väldigt intressant. Mina vänner brukar kalla mig för deras "hobbypsykolog", så det är ett ämne som legat mig varmt om hjärtat ända sen jag var liten.

Hur skulle du beskriva din utbildning?

– Första året lär vi oss grundläggande kunskaper i psykologi. Andra året kan vi välja inriktning, antingen mot personalvetare eller utredning. Hittills har utbildningen gett mig bra förståelse för psykologi. Vi har både tentor och grupparbeten. Det är riktigt kul att få samarbeta med andra i klassen. Det gör det lättare att förstå svår kurslitteratur.

Hur är det att studera här?

– Jag måste säga att det är roligare än jag förväntat mig! Universitetet är väldigt hemtrevligt och har en härlig atmosfär. Jag kände ingen här innan jag började plugga, men jag har känt mig väldigt välkommen och fått jättefina vänner i min klass. 

Hur bor du?

– I en 25 kvadratmeter stor studentlägenhet på Vänortsvägen. Den är helt okej, har låg hyra och ligger nära skolan och bra bussförbindelser.

Vad gör du på fritiden?

– Jag jobbar som butiksbiträde på Volt i gallerian Smedjan i centrala Luleå och är med i konsultföreningen 180 Degrees. Annars umgås jag mest med vänner och älskar att laga god mat. Mat kan vara bland det bästa jag vet i livet. Just nu är mitt mål att göra egen bearnaisesås, men det funkar ju bäst när man är två. Kom gärna med tips hur jag kan lyckas!

Vad vill du jobba med efter examen?

– Det är en klurig fråga eftersom det finns så många möjligheter och jobb som verkar både intressanta och roliga! Jag valde faktiskt denna utbildning just för att den känns så bred, och har inte kommit på vad jag vill göra än.

Har du något råd till den som funderar på att plugga vid Luleå tekniska universitet?

– Jag var fast besluten att ALDRIG flytta högre upp än Sundsvall (eftersom jag avskyr kyla) och att jag aldrig skulle dejta en "hockeykille" igen. Jag kan berätta att jag brutit båda dessa "löften", men det var väldigt bra beslut! Luleå är en fantastiskt härlig stad med närhet till naturen. När det är minus 27 grader ute kan man alltid ta bussen till universitet. Jag gillar att studentbostäderna ligger nära universitetet och att det finns mycket att göra. Det finns många studentföreningar att engagera sig i om man vill. Luleå är en mindre ort, men universitetet är av väldigt hög kvalitét. Och det märks att de flesta studenterna här trivs – trots kylan. Så mitt råd är att ta chansen att plugga på Luleå tekniska universitet!