Janny Ahlman alumn rättsvetenskap
Jenny Ahlman, tidigare student på rättsvetenskap kandidat vid Luleå tekniska universitet. Foto: Susanne Lindholm Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Jag jobbar dagligen med arbetsrätt"

Publicerad: 19 februari 2018

Jenny Ahlman är född och uppvuxen i Luleå. Hon studerade rättsvetenskap vid Luleå tekniska universitet och tog examen 2015. Idag jobbar hon som regionombudsman på fackförbundet Vision i Luleå, men rör sig även över stora delar av Norrbotten och Västerbotten.

Hej Jenny! Vill du berätta lite om vad du arbetar med idag och vad som tagit dig dit?

– Jag jobbar som regionombudsman på fackförbundet Vision. Där arbetar jag med olika typer av fackliga förhandlingar och utvecklingsarbete som exempelvis stöd åt förtroendevalda, utbildningar och rekrytering av medlemmar. Är i grunden väldigt samhällsintresserad och känner mig hemma i organisationer som är medlemsburna och/eller värderingsstyrda. Jag började på ett vikariat på en mer administrativ tjänst och trivdes väldigt bra i organisationen. När mitt vikariat var på väg att ta slut sökte jag och fick tjänst som ombudsman.

Hur har du haft nytta av din utbildning i det arbete du har idag?

– Eftersom att jag arbetar med den arbetsrättsliga lagstiftningen dagligen så har jag stor nytta av min utbildning. Arbetet går väldigt mycket ut på att rättsutreda och utifrån det hitta så bra lösningar för medlemmen/medlemmarna som möjligt. Det jag bär med mig från utbildningen är olika metoder och inte vad som ordagrant står i varje paragraf. Även alla grupparbeten och PM-skrivande är väldigt nyttigt att ha med sig.

Vad var det bästa med att plugga på LTU?

För min del var det perfekt att kunna bo kvar i Luleå och ändå läsa en bred och bra utbildning som inte är teknisk. Allt jag tycker om finns här. Jag älskar vintern, vattnet och närheten till allt.  

Har du några karriärtips till studenter som ska ut i arbetslivet?

– Tänk inte att du måste arbeta med något som passar exakt din utbildning. Läs kvalifikationerna i en rekryteringsannons som en önskvärd bruttolista och inte som ett krav. Våga söka dig till olika organisationer och företag. När du är klar med din utbildning kanske du inte vet exakt vad du vill göra, men läs alltid på om den organisation du söker jobb hos. Det märks om du inte gjort det. Be folk tipsa om lediga tjänster på arbetsplatser du tycker verkar intressanta. Två små, men ack så viktiga råd är att alltid göra en PDF av ditt CV och inte ha en mejladress i stil med ”fjortiz14@hotmail.com”.

Hur ser du på framtiden, vad är dina planer?

– Jag trivs väldigt bra på min nuvarande arbetsplats. För mig kommer det alltid vara viktigt att jag känner att jag får arbeta med något som gör skillnad för människor, oavsett vad framtiden ger.