Hoppa till innehållet
Jehna Al-Moushahidi alumn statsvetenskap
Jehna Al-Moushahidi. Foto: Privat Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Jag ville läsa en bred utbildning med praktik”

Publicerad: 16 oktober 2017

Jehna Al-Moushahidi studerade statsvetenskap kandidat vid Luleå tekniska universitet och tog examen 2015.

Hej Jehna! Vad jobbar du med idag?

– Jag jobbar som verksamhetsutvecklare på Amnesty International i Stockholm. Jag är ansvarig för aktivism i de nordöstra delarna av landet. Det innebär att jag är redaktör för medlemstidningen samt hjälper och stöttar aktivister och distrikt inom organisationen. 

Vad har du gjort efter din examen?

– Jag har läst två masterutbildningar utomlands. En i internationella relationer och diplomati samt en i folkrätt och mänskliga rättigheter. Jag har även praktiserat på svenska representationen vid FN i Genève och på the Institute on Statelessness and Inclusion. 

Varför valde du att läsa statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet?

– Jag är intresserad av politik och internationella relationer. Jag ville läsa en bred utbildning och det var viktigt för mig att den innehöll praktik.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Grunderna inom politisk teori samt sättet man tänker på. Det används mycket inom internationella relationer och är viktigt. Kurserna i statistik har också hjälpt mycket eftersom vi nu analyserar många artiklar med stort statistiskt innehåll.

Hur upplevde du din tid på Luleå tekniska universitet?

– Den var lärorik och spännande. Det finns mycket att göra utanför studierna och det bör man ta vara på.

Har du några tips till den som funderar på att läsa statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet?

– Ta reda på vad du gillar, eller inte gillar, inom statsvetenskap. Försök att nischa in dig på någonting du tycker är intressant. Fundera redan i början av din utbildning var du vill komma i slutändan. Vilken inriktning vill du ha? Vill du kunna läsa en master efter? Vill du jobba utomlands? Detta underlättar valet av kurser och hjälper dig att lägga upp en kursplan efter dina egna mål. Det är viktigt eftersom utbildningen är bred.

– Engagera dig i någonting utanför skolan; till exempel i kåren, i föreningar eller inom partipolitik. Jag arbetade med projektplanering inom olika organisationer vid sidan av mina studier.

Om du skulle ge ett karriärråd, vilket skulle det vara?

– Tänk ut, och lägg upp en plan för, vad du vill göra de närmsta fem åren. Ta sedan reda på vad som krävs för att komma dit. Jobba för att bygga upp ett CV som håller de närmsta fem åren, men också i längden. Engagera dig i volontärarbete eller jobba extra. Det är många andra som kommer ha samma utbildning som dig. Därför är andra erfarenheter väldigt viktiga.