Hoppa till innehållet
Las Vegas

”Nya perspektiv vidgar ens vyer”

Publicerad: 9 april 2019

Drömmen om utbytesstudier blev sann när bodensaren Axel Johansson, alumn från statsvetarprogrammet, pluggade en termin i USA.

Hej Axel! Varför ville du studera utomlands? 

– Jag har haft en dröm sedan gymnasiet att studera utomlands. Jag vill uppleva världen och allt som den har att erbjuda oss alla.

Var gjorde du dina utbytesstudier? 

–  På Wichita State University i Wichita, i Kansas i USA.

Vilka kurser läste du? 

– Jag läste amerikansk politik, amerikansk historia, internationella organisationer, Public Speaking och Model United Nations. På den sistnämnda kursen blev jag uttagen till universitetets delegation som medverkade vid en konferens i Skottland den 1–6 mars.

Vad lärde du dig under ditt utbyte? 

– Jag har fått större förståelse för det amerikanska politiska systemet. Media i Sverige och Europa gillar att måla upp en viss bild av den politiska situationen, och den kan ibland vara lite för onyanserad. Att få se saker och ting från ett annat perspektiv vidgar ens vyer på ett hälsosamt sätt. Sedan lärde jag mig att uppskatta saker som vi tar för givna här i Sverige, och som inte är en självklarhet där borta. Till exempel avgiftsfria studier på universitet och högskola. Det var en brännhet fråga bland studenterna på mitt universitet.

Vilket är mitt bästa minne?  

– Resan till Las Vegas. Jag har ju sett staden i filmer och jag tycker att den var minst lika glamorös och häftig som den målas upp i filmerna!

Varför rekommenderar du andra att åka på utbytesstudier? 

– Du möter människor från hela världen och får uppleva en annan kultur. Det är en speciell chans som kanske bara dyker upp en gång, varför inte ta den? Livet är kort. Ta tillvara på möjligheten att skapa minnen för livet och samtidigt krydda din utbildning!