Hoppa till innehållet
Caroline Blomgren, systemvetenskap, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson

"Det är mycket problemlösning, att klura och vara kreativ"

Publicerad: 25 januari 2020

Caroline Blomgren läser systemvetenskap och kommer ursprungligen från Tranemo i Västergötland.

Varför läser du systemvetenskap?

– Jag har tidigare jobbat som biolog och guide på science center och besökscenter vid naturreservat. Det var jättekul men krävde att jag flyttade runt en hel del och på det viset kom jag till Luleå första gången. Jag trivdes väldigt bra här, kände mig trött på att flytta och ville vara kvar. Jag kollade upp jobbstatistik för att ta reda på vilka kompetenser som efterfrågades i Luleå med omnejd, och om det var något av det som lät intressant att hålla på med. Och hittade it-system! Därför sökte jag in på det systemvetenskapliga programmet.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Att man får hålla på med mycket problemlösning, klura och vara kreativ. Ofta finns det inte ett rätt svar på ett problem, utan man måste bedöma vad som är bäst i den givna situationen. På kurserna får vi också blanda teori med praktisk övning i att koda och modellera, vilket jag gillar. Man får en bra förståelse för hela systemutvecklings-processen.

Vad är det mest utmanande?

– Att hitta en bra studieteknik och administrera tiden med självstudier utanför föreläsningarna på ett bra sätt. Det finns material med tips och trix på universitetets hemsida som man kan använda sig av för att bli bättre på det, vilket jag kan rekommendera. En annan sak som är utmanande med att ha mycket eget arbete samtidigt som många i klassen pluggar på distans, är att det tar längre tid att få koll på de andra som går i klassen.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Allt på campus är nära. Det är en trevlig studiemiljö med många olika platser där man kan sitta och plugga. Vi har många bra föreläsare som verkligen har koll på sina respektive områden och kopplar det vi studerar till yrkeslivet. Våra föreläsare och övrig universitetspersonal jag kommit i kontakt med på Career Center, biblioteket, studenthälsan, och så vidare, är hjälpsamma och känns engagerade i oss studenter.

Vad gör studenterna på fritiden, hur är studentlivet?

– Luleå är inte jättestort vilket gör att det är nära både in till stan och ut i naturen. Gillar du snö och vinteraktiviteter är Luleå en toppenstad att plugga i. På campus finns både gym, nattklubb och en rad studentföreningar som håller på med allt från pyroteknik och brädspel till körsång och längdskidor. Studentföreningarna är ett bra sätt att träffa andra som delar ens intressen och lära känna nya vänner. Själv är jag med i Luleå bugg & swing-studenter som anordnar socialdans på campus, och medeltidsföreningen Frostheim som håller på med historiskt återskapande.

Vad vill du jobba med efter examen?

– Jag skulle vilja jobba som systemutvecklare för att fortsätta lära mig mer om programmering och få ökad insikt i systemuppbyggnad. Sen får jag se vart jag tar mig därifrån.

Har du något råd till den som vill plugga systemvetenskap?

– För det första: sök! Du behöver inte vara dataexpert för att plugga systemvetenskap, så länge du har intresset och viljan att lära dig. Om du är duktig på datorer sedan tidigare kommer du ändå fortfarande få utmaningar. För det andra: var nyfiken! It-branschen är i ständig utveckling så lärandet slutar aldrig. Dessutom är systemvetenskap brett, det finns många möjliga vägar att gå efter utbildningen. Redan från första året på utbildningen anordnas mässor och träffar med arbetsgivare, gå på dem! Ta reda på hur de jobbar och ställ frågor för att lista ut vad du skulle vilja göra efter studierna och på så sätt kunna göra smarta val.