Hoppa till innehållet
Isabella Södergren, Luleå tekniska universitet

"Vi har fantastiskt inspirerande lärare och kurser"

Publicerad: 12 december 2019

Isabella Södergren bor i Stockholm och pluggar till systemvetare på distans.

Hej, vem är du?

– Jag började med att utbilda mig inom klassisk musik, efter det började jag plugga språk, matematik och grundade Programmering utan gränser. Det är en organisation som tillsammans med Ingenjörer utan gränser och Yennenga Progress håller programmeringsworkshops för barn i utsatta områden. Målet är framförallt att inspirera unga till att satsa på studier inom teknik och data. När jag inte pluggar arbetar jag lite extra som databasadministratör och med utveckling av en plattform för studenter med ADHD. På fritiden brukar jag också träna och vara ute i naturen.

Varför läser du systemvetenskap?

– Våren 2017 var jag på en studieresa ordnad av US State Department till Austin och Silicon Valley (Inclusion and Diversity in Tech) och fick se de otroligt coola möjligheter som finns inom just it och techbranschen. Då bestämde jag mig för att utbilda mig inom systemvetenskap.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Vi har fantastiskt bra och inspirerande lärare, kurser och klasskamrater. Innehållet känns relevant och som något jag kommer ha stor nytta av på ett framtida jobb.

Vad är det mest utmanande?

– När du studerar på distans är det viktigt att organisera sina studier, avsätta tid för dem och se till att nyttja tiden bra. Du har ett stort eget ansvar för att saker ska bli gjorda. Ett bra tips är att göra grupparbeten tillsammans med andra, köra studiegrupper över Skype och se till att titta på föreläsningarna.

Hur är det att plugga på distans på Luleå tekniska universitet?

– Många föreläsningar sänds i realtid från campus, vilket gör att du kan följa dem och ställa frågor till läraren i chatten på Adobe Connect. Många uppgifter kan man göra i grupp, eller själv, och tentorna sker över internet.

Vad vill du jobba med efter examen?

– Jag vill arbeta med något tekniskt kopplat till utveckling. Ett av mina stora intresseområden är AI och machine learning, så tänker mig något inom det området.

Har du något råd till den som vill plugga systemvetenskap på distans? 

Det viktigt att planera in tid för sina studier och se till att inte göra inlämningarna i sista sekunden.