Hoppa till innehållet
polarturism_antarktis_ltu_paradise bay.jpg

Polarturism studeras på Antarktis

Publicerad: 28 mars 2011

I februari 2011 åkte
studenterna Linnea Holmberg och Martina Rosenberg från programmet upplevelseproduktion till Antarktis för att läsa en kurs i "polarturism". LTU ger kursen i samverkan med den Kanadensiska organisationen "Student-On-Ice". Linnea och Martina var med med och undersökte hur mycket som egentligen blir förstört av turism.

upplevelseproduktion_ltu_paulet island.jpg

Studenterna Linnea Holmberg och Martina Rosenberg, åk2, flög till Ushuaia på Eldslandet och klev på fartyget M/S Ushuaia tillsammans med ett 50-tal universitetsstudenter från hela världen som skall läsa en av 6 kurser om polarområden som erbjuds av Kanadensiska universitet. Luleå tekniska universitet, som enda Europeiska universitet, bidrog med en kurs i Polarturism under ledning av Hans Gelter från Piteå. Med på Expeditionen var ett 20-tal lärare/guider som undervisade på båten och ledde studenterna i fältarbete under landstigningar på Antarktis.
 

upplevelseproduktion_ltu_antarktis_hans_gelter.jpg

Expeditionen tillbringade 10 dagar på Antarktis där studenterna gjorde dagliga landningar med zodiaks på olika öar och fastlandet, hade lektioner och workshops på båten och jobbade med sina forskningsprojekt. Övriga studenter studerade glaciologi, klimatologi och biologi för att lära sig om hur den globala uppvärmningen påverkar Antarktis.

Hans Gelter deltog för andra gången på denna typ av univesitetsexpedition till Antarktis. Förra gången 2009 hade inga studenter från Sverige möjlighet att följa med.