Hoppa till innehållet
Upplevelsestudenter på Vargön

Upplevelsestudenter utvecklar turismprodukter i skärgårdsmiljö

Publicerad: 27 september 2011

Studenter från programmet upplevelseproduktion var i kursen Turismkunskap på rundtur i Piteå skärgård för att lära sig skärgårdsmiljön.

Studenterna besökte ön Stor-Räbben i yttre skärgården med dess fiskeläger, labyrinter och renoverade båk. Syftet var att ta fram upplevelseprodukter för Piteå Skärgård. Vidare besökte de Mellerstön och Vargön samt Baggen. Efter studieresan skall de i inom kursen arbeta fram målgruppsanpassade turistprodukter i samverkan med entreprenörer i Piteå och projektledaren för Mare Boreale projektet, som är en tidigare student på upplevelseprogrammet.

Studenterna om upplevelseproduktion 

"Fantastiskt roligt med ett utbildningsprojekt som breder ut sig utanför klassrummet också" säger My Watz och Olof Larsson instämmer. " Många studenter trängs i föreläsningssalar medan vi på upplevelseproduktion får jobba i ett skarpt utvecklingsprojekt där vi får åka taxibåt i skärgården". "Roligt med lektioner på havet och att få jobba med en alumnistudent och entreprenörer inom kursen" säger Josefin Engström.

Mer om Mare Boreale-projektet

Även förstaårsstudenterna på Upplevelseproduktion jobbar med Mare Boreale-projektet i utbildningen. Där fick studenterna göra en skärgårdstur med skötbåtar ledda av entreprenörer kopplade till Västra Kajen Camping & Gästhamn i Piteå. Turen gick runt Inre Fjärden i Piteälven med stopp på Fingermansholmen. Examinationsuppgiften är att vidareutveckla skötbåtsturen ur ett upplevelseperspektiv . Dessa studenter kommer efter kursen även att fungera som en Think Thank till Piteå Unikas Mare Boreale projekt och även som testpiloter för de upplevelsepaket projektet jobbar fram. Initiativtagare till dessa samarbetsprojekt med Piteå Unika är läraren Hans Gelter som också som medlem i Piteå Unika varit initiativtagare till Leader Mare Boreale projektet.

Uppdragsgivare är Piteå Unika ekonomiska förening som driver ett EU Leader projekt inom området Mare Boreale som handlar om att utveckla Bottenvikens skärgård.