Hoppa till innehållet
Hans Gelter

Möt en lärare – Hans Gelter

Hans Gelter är programansvarig för upplevelseproduktion.
– Med mitt stora branschnätverk och eget företagande ser jag mig som en dörröppnare för våra studenter och har alltid öppna dörrar på mitt kontor, säger han.

Hej där, vem är du?

– Oj, svår fråga - 55 årig upplevelsefreak och friluftsfantast skulle vissa säga, ingrodd akademiker enligt andra,  turistentreprenör, skärgårdsentreprenör, småbarnsförälder, biolog osv. Man kan säga en multikulturell kille född i Bergslagen av Österrikiska föräldrar som har många järn i elden. Gillar utmaningar och att vara med i kreativa utvecklingsprojekt.

I vilka kurser möter studenterna dig?

– Jag håller i våra huvudområderskurser som heter Upplevelsekunskap i årskurs ett och två och håller i examensarbeteskursen i årskurs tre och turismkurserna, men dyker upp även i andra kurser som service och värdskap m.fl.

Hur är du som lärare?

– Jag kan nog uppfattas som krävande då jag vill att våra studenter ska utmanas och växa och hålla hög akademisk standard, samtidigt som de ska ha bransch-anknutna uppgifter på kurserna och utveckla sin entreprenöriella sida. Med mitt stora branschnätverk och eget företagande ser jag mig även som en dörröppnare för våra studenter och har alltid öppna dörrar på mitt kontor. Ibland känner jag mig mer som mentor än lärare.

Varför är det så roligt att undervisa?

– Det är många saker som gör att jag trivs som lärare. Att följa studenternas utveckling under tre år är en fantastisk förmån och upplevelse. Att få dela med mig av mina erfarenheter och kunskaper och känna att man kan bidra med något till andra människors liv och framtid är en stor förmån. Sen att ta del av och utmana studenternas kreativitet och entreprenörsanda är enormt roligt och utvecklande.

Vad vill du att studenterna ska få med sig från dina kurser?

– Att det är fantastiskt roligt och utmanande att jobba inom de kreativa och kulturella näringarna och en förmån att få jobba med och för andra människor och deras upplevelser.  Jag vill även att de får med sig ett vetenskapligt förhållningssätt i sitt dagliga och kommande yrkesliv för att mer professionellt lösa de utmaningar de stöter på och för att inte lura sig själv eller luras av andra. 

Varför ska man läsa upplevelseproduktion vid Luleå tekniska universitet?

– Dels för att det är en helt unik utbildning i landet som gör att du sticker ut i mängden efter examen, dels för att utbildningen på ett unikt sätt inriktar sig på den snabbast växande framtidsbranschen upplevelseindustrin, som gör att du får unika kunskaper och en djup förståelse av varför upplevelser blir allt  viktigare i människors liv.