Hoppa till innehållet
upplevelseproduktion

Examination I Storytelling bidrar till att utveckla Solanderleden

Publicerad: 8 april 2013

Studenterna i kursen Storytelling har haft som uppdrag för sin examination att bidra till att utveckla den planerade Solanderleden i Piteå, inom projektet ”Solanderleden Berättar”.

Projektet drivs av Destination Piteå/Piteå Presenterar med medel från Tillväxtverket, Piteå Kommun, LRF och LTU, och syftar till att på ett nyskapande och innovativt sätt utveckla en vandringsled som bygger på berättande och lokala aktörers engagemang för leden. Tidigare har Elin Janum och Malin Hollström skrivit ett examensarbete om en ny metod för ledutveckling kring Solanderleden, som trefaldigt prisbelönats, bl.a. av VINNOVA och Sparbanken Nord. Studenterna på kursen i Storytelling fick nu i uppdrag att utifrån metoden med storytelling ta fram olika koncept för Solanderleden.

Resultatet blev en bred kavalkad av kreativa idéer, såsom ”Sagan om Solanderleden”, en gestaltande Solanderkarta utifrån ett Solanderporträtt, Storytelling-workhop för entreprenörer, en berättande GPS-styrs App för vandrarna, en matresa från Linnés tid, den berättande bagarstugan till ett berättande invignings-event.   

Studenterna fick presentera sina idéer för projektledaren för ”Sollanderleden berättar” Britt-Louise Nyman, en representant för initiativtagarna för leden från LRF, Robert Bergman från Piteå Presenterar och några entreprenörer längs leden.  Led-projektet kommer nu att jobba vidare med studenternas idéer.