Hoppa till innehållet
Foto: Hans Gelter

Studenter skapar i snö

Publicerad: 4 mars 2013

Lindbäcksstadioni Piteå har fått en ny attraktion, snöormen Lindbi (”lilla Lindbäck”) och en snöbollsvägg. Bakom skapelsen står studenter från Upplevelseproduktion, vid Luleå Tekniska Universitet i Piteå.

Det är studenter från år 3, programmet för Upplevelseproduktion, som i kursen upplevelsekunskap gestaltning fått i uppdrag att ta fram idékoncept för interaktiva snöupplevelser vid Lindbäcksstadion. Det tjugo studenterna tog fram ett tiotal idéer som de presenterade för snökonstnären Tim Linhart, som anlitats på kursen. Tillsammans valde de sedan ut snöormen och snöbollsväggen som de sedan byggde under två dagar.

– Vi fick perfekta förhållanden, varmgrader på torsdag då vi lätt kunder forma snön, och kallgrader i dag fredag då hela konstruktionen fryst ihop till betongsnö och vi kunde finputsa skulpturerna” säger biträdande professor Hans Gelter, som leder kursen.

– Idéen var att bidra till Lindbäcksstadions attraktionskraft med ett snöupplevelseland så att det blir ännu mer attraktivt för barnfamiljer att åka till anläggningen, och att Piteå kan börja konkurrera med Luleå vad gäller snökonstruktioner.

Förutom dessa två upplevelsefigurer har studenter på kursen även tidigare byggt ett skid/lek-område vid barnbacken.

– Tyvärr försvann konstruktionerna när det hölls snöskoteruppvisning, men vi får komma igen med ett nytt skid-lekområde kommande vinter, säger Hans Gelter.  

Tim Lindhart, som tidigare har byggt en isorgel vid Icehotel, och en igloo-konserthall vid Musikhögskolan och Piteå Havsbad, och är känd för sina isinstrument, var nöjd med studenternas insats.

– Bägge konstruktionerna är funktionella och har ett estetiskt inslag, säger Tim Lindhart

Studenterna har, för att inspireras, tidigare i kursen besökt LimiLinna snöslott i Kemi och tre av studenterna representerade Piteå  i en snöskulpturfestival  i kommunens vänort Kandalaksha i Ryssland