Hoppa till innehållet
Upplevelsedesign
Sofie Predikaka, Josefin enström och Camilla Berglund, blivande upplevelseproducenter. (Therese Nilsson, Angelika Larsson och Terese Brännström från Mediedesign saknas på bilden)

Upplevelsedesign i sommar

Publicerad: 15 april 2013

Till sommaren kommer sex studenter från programmen för Upplevelseproduktion och Mediedesign vid LTU i Piteå ingå i projektet Upplevelsedesign Team 2013. Trots att sommaren fortfarande är ett par månader bort har projektet redan fått in många spännande utmaningar i form av konceptutveckling från Kiruna i norr till Piteå i söder.

AB Centek vid Luleå tekniska universitet, som leder projektet, vill tillsammans med finansiärerna och samarbetspartners öka antalet väldrivna konsultföretag inom upplevelseproduktion och mediedesign i Norrbotten. Studenterna kommer arbeta i team för att lösa skarpa uppdrag från näringsliv och organisationer i regionen. De handleds av lärare från sina respektive utbildningar och får dessutom hjälp av en affärscoach från DARE-projektet och Go Business med att starta upp och driva sina egna företag under processen.

– Vi vill öka medvetenheten och förståelsen hos företag/organisationer i Norrbotten, vad nyttjandet av Upplevelseproduktion och Mediedesign kan innebära för utvecklingen av sina verksamheter, säger projektledare Monica Äijä-Lenndin, Centek.

Samarbete i hela regionen

Upplevelsedesign Team 2013 är kompis med projektet Designteam 2012 där sex studenter från Teknisk design vid Luleå tekniska universitet, under sommaren 2012, arbetade tillsammans med åtta företag från länet. De studenter som blivit antagna är Therese Nilsson, Angelika Larsson, Terese Brännström från Mediedesign samt Josefin Enström, Sofie Predikaka och Camilla Berglund från Upplevelseproduktion.

– Det här är en helt fantastisk chans att komma ut i branschen och bygga sitt eget varumärke som upplevelseproducent. Det som känns mest spännande är att det kommer vara skarpa case, vilket vi i och för sig är vana vid från utbildningen men det känns ännu mer på riktigt nu. De tror på oss och vill satsa på oss, säger Josefin Enström som läser tredje året på programmet för Upplevelseproduktion.

Centek  leder projektet i samarbete med Länsstyrelsen i Norrbotten, Längmanska Företagarfonden, Framtidsbanken Sparbanken Nord, Piteå Kommun, DARE- projektet, Luleå tekniska universitet och Go Business, vilket innebär enorma kontaktytor för studenterna som ingår i Upplevelsedesign Team 2013.

– Jag känner att jag kommer ta ett stort kliv framåt och har chansen att börja bygga en stabil grund att stå på. De kontakterna jag knyter nu kan jag jobba vidare med sen, det är ovärderligt, säger Josefin Enström.