Hoppa till innehållet
Josefin Enström Foto: Emma Bergström Wuolo
Josefin Enström läste Upplevelseproduktion och är nu trainee på Spaceport Sweden. Foto: Emma Bergström Wuolo

Från Trosa till rymden

Publicerad: 26 september 2013

Flytten till Norrland skulle vara högst tillfällig. Men utbildningen i Upplevelseproduktion fick Josefin Enström att se regionens potential. Nu är hon trainee med mål att göra rymdturismen tillgänglig för alla.

Flytta från Trosa till Piteå. Gå utbildningen. Sedan snabbt flytta tillbaka till södra Sverige igen. Det var Josefin Enströms plan när hon blev antagen till Upplevelseproduktionsprogrammet på Luleå tekniska universitet, Campus Piteå.

Josefin Enström i rymdoverallen hon använder på events och mässor.

- Här finns inga kontakter tänkte jag. Men utbildningen har öppnat tusen dörrar och nu tycker jag precis tvärtom, säger Josefin Enström.

Nu har hon påbörjat en tio månader lång traineetjänst på Kirunabaserade företaget Spaceport Sweden. Företagets mål är att tillgängliggöra rymden genom att etablera rymdturism i Kiruna. Just nu ordnar Spaceport Sweden så kallade norrskensflygningar och nollgravitationsflygningar där passagerarna får uppleva tyngdlöshet.

Drogs till turism

Att Josefin Enström skulle landa inom rymdturism var inget hon kunde föreställa sig när hon började sin utbildning. Snarare beskriver hon valet av område som en glad överraskning.

- När jag pluggade blev jag mer och mer intresserad av besöksnäring och turism. Att det blev just rymden beror nog på att jag hela tiden har varit öppen för nya saker och förändring, säger hon.

På Spaceport Sweden kommer Josefin Enström att jobba med företagets kommunikation Bland annat ska hon projektleda arbetet med den kommande konferensen TEDx som Spaceport Sweden är medarrangörer till.

"En jättehäftig stad"

Som nyinflyttad i Kiruna stormtrivs hon. Innan hon flyttade dit hade hon besökt staden - både som turist och under sin utbildning. Hon beskriver staden som en plats där det händer mycket - både med stadsomvandling och med rymdindustrin.

- Det här är en väldigt attraktiv region som vi måste bli bättre på att lyfta fram, säger Josefin Enström.

Upplevelseproducenter efter sin examen