Foto: Emelie Birgersson/SVT

Projektkoordinator på Melodifestivalen

Publicerad: 27 september 2011

Marie Olofsson läste Upplevelseproduktion och fick sedan jobb som projektkoordinator på Melodifestivalen på SVT. Här berättar hon hur hon fick sitt drömjobb så snabbt.

Grattis till jobbet! Kan du berätta hur du fick det?

- Tack vad snällt och roligt att du frågar! För några veckor sedan fick jag jobbet som projektkoordinator för Melodifestivalen här på SVT i Stockholm och är verkligen superglad för det! Det är som du säger lite av en dröm för mig och jag skämtade under studietiden om att det var dit jag ville, men riktigt hur jag skulle bära mig åt för att lyckas visste jag inte.

 Det började med att jag under min praktik (VFL och projektkurserna) fick chansen att vara på SVT och följa ett par projektledare i deras arbete med olika TV-program (Allsång på Skansen, Världens Barn, Guldbaggegalan och Dansbandskampen).

Eftersom jag inte läst någon TV-utbildning blev mina arbetsuppgifter oftast riktade åt den administrativa delen i produktionerna vilket passar mig eftersom jag är ganska strukturerad som person, gillar att ha ordning och reda på folk och saker helt enkelt.

I sommar jobbade jag som projektkoordinator för Allsång på Skansen som är en fantastiskt rolig produktion! Där ansvarade jag även för ”vip-publiken” vilket innebär att man förutom organisatoriska egenskaper bör ha känsla för service och värdskap.

Tror att denna anställning och några rekommendationer gjorde att Melodifestivalen ringde och undrade om jag ville vara med i deras team. Jag vet inte helt än vad mina arbetsuppgifter blir men jag ska vara en sorts sambandscentral mellan SVT, Live Nation och Blixten & Co som tillsammans gör turnén med deltävlingarna. Jag ska se till att information/kommunikation mellan aktörerna flyter och ansvara för att bygga upp kontoret på plats i städerna samt jobba nära SVTs två projektledare och produktionsledaren.

Jag ser fram emot att vara med på karusellen!

Visst skall du tillsammans med din klasskompis från Upplevelseproduktion, Sara Wemstad, starta företag? Vad skall ert företag arbeta med för typ uppdrag?

- Det stämmer! Vi har faktiskt redan dragit igång och det mesta ”pappersarbetet” är färdigt och vi har flyttat in i en skön lokal i Stockholm. Det är ett produktionsbolag som vi startat tillsammans med två ljudtekniker som vi lärde känna under studietiden i Piteå. Tillsammans har vi In-House-kompetenserna upplevelseproduktion samt ljudteknik och ska projektleda, konceptutveckla och producera publika evenemang. Just nu jobbar vi lite på varsitt håll för att arbeta upp bolagets kapital så att vi har medel för att göra större saker lite längre fram tillsammans. För det är det som är visionen, att få jobba med folk vi tycker om!

Hur gör du för att vara så modig?

- Hm. Känner mig inte så modig, haha. Jag tycker faktiskt att nya saker kan vara rätt jobbiga men triggas av göra dem ändå och pushar mig själv för att lära mig saker så att jag blir bättre. Man måste mest våga få ett nej för att kunna få ett ja. Testa det man vill!

Vad är nu nästa mål på karriärstegen?

- Det finns många steg kvar! Jag vill arbeta mer med innehåll. Projektledning och administrering är kul men jag är sugen på att skapa och vara kreativ i en producentroll. Det kommer förhoppningsvis blir mer sådant i det egna bolaget.

Vad tycker du har varit det bästa med att bo, leva och plugga i Piteå?

- Tiden i Piteå är en stor del av mitt liv och jag skulle inte vilja byta bort den mot något annat! Jag gillar stan, Piteborna och skolan med all dess potential av människor och teknik. För att inte tala om de vänner för livet jag fått med mig därifrån. Bäst med Piteå är att det är lagom stort för att ändå kännas personligt.

 Har du tips och trix om hur man skall tänka får att nå sina drömmar och mål till våra studenter på upplevelseproduktion?

- Det är bara att köra på, hoppa på tåget även fast man inte riktigt vet vart det tar en. Kontakter är viktiga så se till engagera dig i något du tycker är roligt, träffa folk och framför allt att se till att leverera bra, annars är det någon annan som gör det.

På vilket sätt tror du att utbildningen har bidragit till att du idag kan arbeta som projektkoordinator på SVT?

- Att jag har övat mig i att ta eget ansvar i studier och projekt vid sidan av skolan som gjort att jag känner mig trygg i ansvarsroller. Och hade jag inte gjort min praktik (VFL- och projektkurser) här så hade det blivit svårt att komma in i SVT-huset.

Känner du att du har något speciellt upplevelseverktyg i ”ryggsäcken” som dina kollegor, chefer är nyfikna och till och med lite avundsjuka på?

- De kanske gillar att jag är organiserad och tycker det är proffsigt med mina checklistor. Haha! De litar på att det inte faller något mellan stolarna och det tror jag är viktigt. På den här nivån skulle det aldrig fungera att man måste kontrollera varandra så saker blir gjorda. Sedan försöker jag alltid tänka ur ett gästperspektiv även fast det just nu är TV jag jobbar med. Om vi till exempel har livesändningar med publik försöker jag ge förutsättningar till en så bra upplevelse som möjligt för dem genom service och  värdskap med alltifrån tydlig information till chokladpraliner.

Sedan är det en merit att ha en högskoleutbildning i ryggsäcken!