Hoppa till innehållet
Kerstin och klara.jpg
Kerstin Eriksson, Florida, och Klara Tjäder, SKottland, bor utomlands och läser till arbetsterapeut på distans.

Bor utomlands och studerar på distans

Publicerad: 20 februari 2013

Att läsa på distans innebär en enorm frihet - en frihet under ansvar. Kerstin Eriksson och Klara Tjäder har valt att läsa på distans så de kan bo utomlands, men ändå få en svensk utbildning av hög kvalitet.

Klara Tjäder kommer ifrån Stockholm, bor i Edinburgh, Skottland, och pluggar första året på arbetsterapeut programmet på distans vid Luleå tekniska universitet. Efter utbildningen vill hon bosätta sig och arbeta i Skottland, men till dess blir det lite pusslande med att skriva tentor och flyga till Luleå för inneveckorna.
– Nu börjar jag få struktur på studierna och pendlandet. Det krävs mycket planering, disciplin och ansvar.
Det var distansstudierna som gjorde det möjligt för Klara att flytta till sin syster i Skottland. Visst blir det dyrare med flyg- och bussresor, men Klara menar att det är ett internationellt yrke och att hon får en utbildning av hög kvalitet. Dessutom är det smidigt att läsa på distans.
– Tyvärr kan jag inte skriva tentorna där jag bor, utan måste åka till London eller Stockholm. Oftast är tentorna i samband med inneveckorna på LTU, så då stannar jag lite längre i Stockholm.

Ser  föreläsningar på natten

Även Kerstin Eriksson pendlar långt för att utbilda sig. Hon går tredje terminen på arbetsterapeutprogrammet och distansutbildningen gör det möjligt för henne att pendla mellan Florida och Norrland.
– Det krävs mycket planering och disciplin. Visst händer det att jag kommer till inneveckorna på LTU med jetlag och har inte hunnit vrida tillbaka dygnet.

Det är kärleken i USA som gör att Kerstin pendlar långa sträckor. Eftersom pojkvännen bor i Florida och har ett resande jobb följer hon ofta med och pluggar eller ser på de inspelade föreläsningarna från olika länder.
– Tidsskillnaden är rätt stor och ibland får jag gå upp mitt i natten för att se någon föreläsning eller göra något grupparbete. Men det är jag som valt att åka iväg och då är det jag som får anpassa mig och vara flexibel.

Hög utbildning på distans

Båda tjejerna anser att det är en fantastisk möjlighet att få en svensk utbildning av hög kvalitet, även internationellt sett. Målet är att gå utbildningen klar för att sedan söka jobb i respektive land. Kerstin tror inte att det kommer att bli svårt att få jobb som arbetsterapeut eftersom utbildningen anses vara av hög klass.
– Utbildningsmässigt ligger vi före och lär oss mer på djupet. Bekanta inom sjukvården är förvånade över hur mycket jag redan kan. Har man utbildning, är språkkunnig och driven ska det nog gå bra att få jobb.