Hoppa till innehållet
Wasim Subhan Choudhury
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Wasim bloggar om sitt liv i Luleå

Publicerad: 10 januari 2020

Wasim Subhan Choudhury flyttade ända från Bangladesh till Luleå för att läsa masterprogrammet i internationell affärsverksamhet vid Luleå tekniska universitet.
– Jag är glad att jag valde Luleå, säger han.

Vad fick dig att välja programmet?

– Jag jobbade tidigare som konsult för flera internationella företag. Jag undervisade också på ett college och genomförde utbildningar för företag. Vid denna punkt i min karriär tyckte jag att jag behövde mer exponering och förståelse för begrepp och praxis för internationella företag och ledning. Jag tittade på läroplanen för detta program och såg att den stämde bra överens med mina intressen i ledningskontrollsystem, internationalisering av företag, branding och marknadsföring. Jag tvekade inte att ansöka.

Vad tycker du om programmet?

– Vi hade fyra kurser under första halvåret, specialiserade på internationella företag och marknadsföring. Jag tyckte att alla kurser var mycket informativa. Jag lärde mig saker både individuellt och som gruppmedlem. Jag ser fram emot andra terminen.

Vad gör ni på utbildningen just nu?

– Jag är nu på första terminen. Under första läsperioden tog jag Marketing Management och Global Marketing Strategy och under andra läsperioden tog jag Global Financial Management och Market Research for Business Decisions.

Vad lockade dig hit till Luleå?

– Det som lockade mig mest var programmets innehåll. Men också att jag gillar att träffa nya människor, förstå olika kulturer och utforska nya platser. Jag ville lära mig både i klassrummet och utanför klassrummet. Jag trodde att Luleå skulle vara ett bra val. Jag hade rätt! Och sedan är jag en kaffeperson! Jag är glad att jag valde Luleå.

Vad är det bästa med att vara student vid Luleå tekniska universitet?

– Det bästa är att jag får ett helt nytt perspektiv på internationella företag. Vi har studenter från hela världen på vårt program. Diskussionerna i klassrummet ger mig nya insikter. Jag lär mig inte bara om europeiska företag och deras sätt att driva affärer utan också om afrikanska och latinska företag.

– Jag tycker att universitetet är mycket välkomnande för internationella studenter. Under ankomstveckan fick jag träffa studenter från många andra utbildningar än min egen. Studentklubbarna är mycket aktiva och alltid redo att hjälpa nya studenter. De ordnar turer och resor. Universitetets antagningskontor är också väldigt aktivt. De gör övergången lätt för internationella studenter.

Vad är det bästa med att bo i Luleå?

– Naturen! Och snön.

Vad gör du på fritiden?

– Jag utforskar Luleå och dess omgivningar. Jag har varit på Norrbottensteatern, Södra hamn, Gammelstan. Jag har redan gått på flera basketmatcher och blivit ett fan av det lokala laget. Jag har också tittat på flera konserter på Kulturens hus.

Vad handlar din blogg om?

– Min blogg handlar om mig och mina familjemedlemmars upplevelse i Luleå och på Luleå tekniska universitet. Jag skriver vad jag observerar, vad jag går igenom och hur vi ansluter oss till det nya livet.

Varför startade du bloggen?

– Jag har bloggat för olika online-plattformar och skrivit artiklar för tidningar. Efter att ha kommit till Luleå tänkte jag att jag skulle skriva ner mina erfarenheter som kommer att fungera som en slags dokumentation för mig senare i livet och kanske vara till hjälp för andra internationella studenter som kommer till Luleå.

Hur många följare har du?

– Inte så många. I genomsnitt läser cirka 100 personer mina inlägg. Men det viktigaste för mig är inte att ha många följare.