Hoppa till innehållet
LTU_infosec_alan_mercer
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Informationssäkerhet gav fler karriärmöjligheter

Publicerad: 26 november 2013

Alan Mercer från Cheltenham, Storbritannien, fann masterprogrammet Informationssäkerhet på nätet och tog examen – något han tror har gynnat hans karriär kraftigt.

– Jag sökte efter europeiska mastersprogram och fann LTU via webben. Det var precis det programmet jag ville gå.

Alan Mercer hade när han började vid Informationssäkerhet redan 17 års erfarenhet inom IT-branschen. Mercer hade alla de professionella och tekniska säkerhetskvalifikationer som han behövde, CISSP, SANS, GSEC och GSNA samt olika leverantörscertifieringar av Cisco, Check Point, Microsoft men han ville utmana sig ytterligare.

– Jag vet om ett antal ledande befattningshavare som jag har arbetat med som har mastersexamen och att det har hjälpt dem att klättra i karriären. Det finns två typer av arbetsgivare, de som bryr sig om utbildning och de som inte gör det. Du kan aldrig klandras för att du har en utbildning om arbetsgivaren bryr sig, men om du inte har en masters så minskar du omedelbart dina alternativ när du söker arbete.

Hur är informationssäkerhet relevant för ditt arbete?

– Det är mitt arbete! Jag arbetar med finanser för teknikföretag, som använder tjänster på internet och bearbetar stora mängd personuppgifter som rör försäkringar. Alla våra intressenter förväntar sig att vi har en tillförlitlig nivå av informationssäkerhet, säger Alan Mercer.

Hans dagliga arbetsuppgifter ingår att leda informationssäkerhetsprogram för företaget iPipeline. Alan Mercers roll är mer relaterad till styrning, riskanalys och efterlevnad av protokoll än teknisk säkerhet.

Nämn en viktig läxa som du lärt dig på Informationssäkerhet

– Förmodligen så kom den största insikten på den första kursen Systemtänkande, då vi började titta på paradigmer eller världsbilder och de tekniker som vidtas för att hantera extremt komplexa organisatoriska problem. Men sedan har jag så många positiva minnen under de senaste två åren och så många "Wow, det har jag aldrig tänkt på”-ögonblick att det är orättvist att peka ut ett enda tillfälle.

Hur är distansstudierna vid LTU ?

– Att studera på campus i skolan är helt klart mer likriktat och kräver strikt närvaro vid vissa tider. Det skulle aldrig ha fungerat för mig eftersom jag har ett heltidsjobb och en två år gammal dotter. Distansstudier gav mig möjligheterna att titta på inspelade föreläsningar, men jag föredrog att delta "live" och hade turen att många pågick under min lunch på jobbet. En del av den personliga kontakten med andra studenter och personal saknades, men vi använde verktyg som wikis ,Skype , Google Talk, Google Docs och Adobe Connect för att få en bra infrastruktur. Distansstudier fungerade verkligen bra för mig.

Alan Mercer säger att han förutser en framtid där informationssäkerhet endast kommer att bli allt viktigare.

– Våra personuppgifter finns på internet, nyheterna vi läser, sociala interaktioner som vi gör, samtal till släktingar, maten vi köper. Alla tjänster vi prenumererar på och hur vi hanterar våra pengar ligger redan på nätet. När man tittar på de tre pelarna i säkerhet - sekretess, integritet och tillgänglighet och förlusten av någon av dessa på internet, vad kan då vara viktigare? Den här trenden kommer bara att fortsätta då allt fler av vår data och tjänster rör sig mot nätet.  Misslyckas man med säkerheten så kommer ens liv bli mycket tråkigt.