Hoppa till innehållet
Birgitta_Boqvist_2012.jpeg
Birgitta Boqvist arbetar idag som patientsäkerhetssamordnare vid NLL

Högre utbildning öppnar dörrar och ger trygghet

Publicerad: 25 februari 2013

Efter sin grundutbildning jobbade Birgitta Boqvist i flera år som sjuksköterska, men kände så småningom att hon ville höja sin kompetens. Med fristående kurser i omvårdnad blev hon mer nyfiken och ville fortsätta läsa vidare.
– Det roliga är att utmana sig själv och tänka så jag får ont i huvudet. Att aldrig göra något på rutin, utan lära sig av varje ny situation.

Nyfikenheten gjorde att Birgitta Boqvist läste fristående kurser i ämnet omvårdnad, samtidigt som hon arbetade som amnestisjuksköterska. Så småningom kom möjligheten att arbeta som lärare på Luleå tekniska universitet på grund- och specialistutbildningen.  Under en period jobbade hon ute i verksamhet på 50 procent och den övriga tiden undervisade och handledde hon studenter.
– Genom handledningen fick jag verkligen motivera mina handlingar och det var en utmaning. Jag hade förmånen att läsa omvårdnad när jag var yrkesverksam och då kunde jag enkelt associera till verksamheten jag jobbade i. Jag triggades till högre nivåer av förståelse.

Så småningom sa hon upp sin tjänst som sjuksköterska.

– Jag bestämde mig för att våga och upptäckte att det inte var någon fara. Min utbildning kan ingen ta ifrån mig. Jag hade en bra utbildning att falla tillbaka på.

Hon stannade var på universitet i cirka 5,5 år och under tiden fördjupade hon sig pedagogik och läste metodkurser. Intresset för ledarskap var stort och när det kom ut en tjänst som vårdchef inom akutsjukvården, som var hennes specialområde, kunde hon inte motstå att söka och plötsligt var hon tillbaka i verksamhet i en annan roll.

– Jag såg hur viktigt det var att som ledare inom vården ha kunskap inom yrket och omvårdnad för att kunna leda omvårdnaden.

 

Birgitta tycker att en högre utbildning har öppnat oerhört många dörrar. Erfarenhet i kombination med utbildning ger möjlighet att påverka menar hon.
– När man utbildar sig får man ett kontaktnät som är oerhört värdefullt för karriären. Ibland ser man inte nyttan av utbildningen när man är mitt uppe i studierna. Man lär sig också arbeta på ett strukturerat sätt, leta fakta och kontrollera källan.

Patientsäkerhet har alltid legat Birgitta varmt om hjärtat och när tjänsten som patientsäkerhetssamordnare vid NLL tog hon chansen att gå vidare. Nu får hon kombinera sina kunskaper i omvårdnad och patientsäkerhet med sina praktiska erfarenheter. 
– Äntligen har jag möjlighet att arbeta för att förbättra patientsäkerheten i vården och det har länge varit mitt mål.

Birgitta tycker att den nya mastern i omvårdnad stärker kopplingen mellan forskning och praktiska arbetet inom vården. Det blir en naturlig del i det dagliga arbetet att jobba evidensbaserat och strukturerat med förbättringsarbete på verksamhetsnivå med patienten i centrum, god och säker vård och bra bemötande.

Vilka tycker du ska söka sig till utbildningen master i Omvårdnad?

– Är man driven och vill utvecklas tycker jag att man ska söka sig till utbildningen. Det behövs sjuksköterskor som har kompetens och utbildning. Utbildning öppnar nya dörrar för till exempel undervisning och förbättringsarbete. Dessutom ger det en trygghet i att leta kunskap.