Hoppa till innehållet

Stor frontalkrock avslutar specialistutbildningar

Publicerad: 2 juni 2016

Två ambulanser och en brandbil kommer fram till en stor olycka där två bilar frontalkrockat och många skadade finns på platsen. Det är en av de avslutande examinationerna som möter studenter på specialistutbildningarna ambulanssjukvård och intensivvård innan de går ut i sina nya yrkesroller.

Teatersmink och låtsasblod är en del av förberedelserna innan övningarna startar. Studenterna själva spelar skadade och chockade patienter, medan andra studiekamrater agerar sjukvårdsledare, medicinskt ansvarig och ambulans- och intensivvårdssjuksköterskor.

– Det här är ett sätt för studenterna att inom utbildningen komma så nära en verklig olycka som möjligt innan de går ut och jobbar i sina nya yrkesroller, säger universitetsadjunkt Christer Kågström.

Övningen är en del i en två dagars kurs i samarbete med Luleå tekniska universitet, Norrbottens läns landstings fakultet för prehospital sjukvårdsledning och Luleå Räddningstjänst.

Under den första dagen har studenterna en skriftlig tentamen och teori med olika scenarier vid olyckor på en whiteboard, där viktiga steg gås igenom så som att kontrollera att platsen är säker och hur många som är drabbade. Nyckelroller är den medicinskt ansvariga och sjukvårdsledaren.

Utbildningen avslutas dag två med en praktisk övning där alla samarbetspartners är involverade samt en slutlig skriftlig tentamen. Även räddningstjänsten tar tillfället i akt att träna sin personal på att klippa sönder bilar och få ut skadade personer.

– Alla inblandade parter är nöjda och under de här dagarna visar våra studenter att de håller en hög nivå. Vi är glada att vi har det här samarbetet med NLL och räddningstjänsten för att det kommer även att stärka samarbetet mellan ambulans- och intensivvårdssjuksköterskor när de utövar sina yrkesroller. De får en förståelse för varandras roller och kan samverka vid större olyckor och katastrofer, säger Christer Kågström.

Till hösten startar specialistutbildningar inom ambulanssjukvård, intensivvård, operation, anestesisjukvård och distriktssjuksköterska vid Luleå tekniska universitet..

Taggar