Hoppa till innehållet
Linda_gustavsson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Möt läraren Linda Gustavsson

Publicerad: 9 februari 2016

Hej, vem är du?

 – Jag är Linda Gustavsson, lärare sedan två år tillbaka och undervisar sjuksköterske- och specialistsjuksköterskestudenter. Jag blev färdig legitimerad sjuksköterska för snart 14 år sedan och har en specialistutbildning i anestesi. De senaste 10 åren har jag arbetat som anestesisjuksköterska och nu sista åren kombinerat det med lärare på Luleå tekniska universitet. Jag har alltid gillat att lära mig nya saker och att studera.

Programmet Specialistsjuksköterska med inriktning anestesi är en distansutbildning som startar hösten 2016. Vad tycker du om satsningen?

– Jag är jätteglad att den äntligen ska starta! Vi vet att det i Sverige är stor brist på specialistutbildade sjuksköterskor och såklart brinner jag mest för den specialitet som jag själv arbetar med.

Vad har du för förväntningar på programstarten?

– Att utbildningen ska underlätta rekrytering av duktiga och kompetenta anestesisjuksköterskor.

Hur skulle du beskriva yrket?

– Ett spännande och varierande yrke. Där du får möjlighet att ansvara för och vårda en patient i taget. Allt från små barn till äldre, friska patienter som av någon anledning behöver opereras till komplext sjuka patienter. Ett yrke där du behöver kunna tänka självständigt samt arbeta i team med andra yrkeskategorier. En situation med en sövd patient kan vara lugn och stabil, men snabbt ändras, då krävs det uppmärksamhet och handlingsförmåga.

Vad är det bästa med yrket?

– Variationen, den ena dagen är inte den andra lik. Alla patientmöten samt möjligheten att få vårda en patient i taget.

Vad är utmaningen?

– Att sköta omvårdnaden av svårt sjuka patienter under en operation för att därefter snabbt kunna ställa om till att vara med till exempel vid kejsarsnitt. Att kunna vara så flexibel.

Hur är du som lärare?

– Engagerad och glad. Mitt mål är att studenterna ska bli nyfikna och intresserade så att de själva önskar söka kunskap.

Vad lockade dig till att undervisa?

– Jag har alltid gillat att handleda och undervisa studenter på kliniken. Att få se studenter utvecklas och växa. Jag såg det som en utmaning att testa på att undervisa på Luleå tekniska universitet när möjligheten gavs.

Hur är det att vara lärare på en distansutbildning?

– Det är utmanande då den mesta av undervisningen sker via olika distans överbyggande tekniker. Som tur är finns det olika pedagogiska hjälpmedel. Vissa föreläsningar spelas in och vissa sänds direkt över nätet. När studenterna sedan är på campus läggs fokus på praktiska övningar.

Vilka tycker du ska söka sig till utbildningen?

– Sjuksköterskor som är intresserade av att arbeta i akutsjukvården, önskar fördjupa sin kunskap, gillar utmaningar och att situationer snabbt kan förändras.