Ikran_Abdirahman_Mohamed_LTU
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Vaknar tio minuter innan lektionen"

Publicerad: 15 mars 2016

Ikran Abdirahman, Uppsala, googlade på arbetsterapeutyrket och allt föll på plats. Senare samma dag sökte hon till utbildningen. Hon känner ett fantastiskt stöd från lärarna och tycker kurserna är spännande och intressanta.

Hej, vem är du?

– Jag heter Ikran Abdirahman och är 27 år, bor i Uppsala och har jobbat som personligassistent i snart sju år.  Jag har tidigare studerat på bland annat Södertörn högskola och Uppsala universitet.

Varför har du valt att läsa till arbetsterapeut vid Luleå tekniska universitet?

– Jag hade under många år uttryckt till mina närstående att jag ville ha ett arbete som fokuserade på att hjälpa individer med att klara av sin vardag trots sina ”begränsningar”. Det tog mig dock sju år att inse att det jag faktiskt beskrev var arbetsterapeutyrket. Det var en vän till mig som sa att det jag beskrev lät som det arbetsterapeuter håller på med. Jag började på en gång googla om yrket och senare under dagen sökte jag till utbildningen. Jag kände ett AHA-moment då allting föll på sin plats och det var en fantastisk känsla. Jag ville dock studera i Uppsala, men utbildningen fanns inte där. Jag kom fram till att jag ville studera på distans och därför blev det LTU, som har det bästa arbetsterapeutprogrammet i landet.

Vad lockar med att arbeta som arbetsterapeut?

– Att få arbeta med människor och vara med att påverka människors möjlighet till att känna sig delaktiga i sina liv. Yrkets fokus ligger i vad som är viktigt för individen, det är startpunkten och målet.

Hur är det att läsa på distans?

– Det är så bekvämt. Det bästa är faktiskt att jag kan delta i undervisningen hemifrån. Det har hänt många gånger att jag vaknar 10 min innan lektionen. Då är det bara att slå på kaffekokaren och datorn and you are all set.

Vad är roligast med din utbildning?

– Kurserna och lärarna är helt fantastiska. Det är så intressant och spännande, mitt intresse har aldrig dalat. Jag har studerat förut och då känt under vissa kurser hur tråkigt det är. Jag kan glatt säga att jag inte har känt så under mina studier nu.

Vad är mest utmanande?

– Planeringen är det mest utmanande med att plugga på distans. För mycket frihet kan resultera i att man inte lägger så mycket tid som man måste i plugget.

Hur skulle du beskriva inneveckorna på universitet?

– Intensiva, men hur roliga som helst. Under inneveckorna försöker man beta av så mycket som möjligt, då man exempelvis har möjlighet att arbeta face to face med sina klasskamrater. Det som är så kul är att man får träffa alla man har en gemenskap med och min klass är helt underbar. Jag brukar alltid lämna Luleå med leende på läpparna.

Hur är det att plugga på LTU?

– Jättetrevligt och tryggt. Jag tycker faktiskt att det bästa med LTU är stödet vi får. Alla lärare är trevliga och väldigt involverade. Jag har inte varit med om det förut. Man känner att man har ett stöd, att de liksom inte kastar massa info på oss och låter oss själva navigera i kaoset. Jag har verkligen uppskattat det.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Jag vill antingen jobba inom psykiatrin eller med barnhabilitering. Det finns så många olika inriktningar jag kan välja, the world is my oyster så att säga. Just nu fokuserar jag på att lära mig om yrket.