Hoppa till innehållet
Evelina_lindman_at_LTU
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Våra lärare är väldigt kunniga"

Publicerad: 14 mars 2018

Evelina Lidman gillar att jobba med människor och som arbetsterapeut får hon ha fokus på aktivitet samtidigt som hon ser till varje enskild person och dennes situation.

Hej, vem är du?

– Jag heter Evelina Lidman, är 27 år och bor i Älvsbyn med min sambo och dotter. När jag inte studerar så gillar jag att vara ute i naturen, vara i vår stuga och umgås med vänner och familj.

Vad gjorde du innan du sökte utbildningen?

– Då arbetade jag som undersköterska på en dagverksamhet för personer med demenssjukdom eller stroke.

Varför har du valt att läsa till arbetsterapeut vid Luleå tekniska universitet?

– Jag gillar att läsa på distans. Då får jag planera mycket av min tid själv, vilket passar mig. Eftersom det är den enda distansutbildningen till arbetsterapeut så var det ett självklart val.

Vad lockar med att arbeta som arbetsterapeut?

– Jag har alltid arbetat inom äldreomsorgen och jag tycker om att jobba med människor, så det är något jag vill fortsätta med. Som arbetsterapeut får jag vidareutveckla detta genom att lära mig att ha fokus på aktivitet samtidigt som jag ser till varje enskild person och dennes situation.

Hur funkar det att läsa på distans?

– Det funkar bra. Vi har föreläsningar och seminarier över datorn och det är sällan det är något krångel. Ofta spelar lärarna in föreläsningar så har man inte möjlighet att vara med kan man se dem i efterhand.
Jag trodde före jag började utbildningen att det skulle bli ensamt att studera på distans, men det är tvärtom. Jag har kontakt dagligen med flera i min klass.

Vad är roligast med utbildningen?

– Helt klart den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU. Då får man känna på hur det är i verkligheten och sätta teorierna i praktik.

Vad är mest utmanande?

– Det kan ibland kännas som att tiden inte räcker till. Inför tentor och examinationer gäller det att planera sin tid väl för att inte bli stressad.

Hur skulle du beskriva veckorna på universitet?

– Dom är intensiva men roliga. Det är mycket bra föreläsningar, seminarium och vi får göra många praktiska övningar under dessa veckor. Och så får man träffa alla sina klasskamrater, vilket är jättekul!

Vad tycker du om den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU?

– Jag tycker den är väldigt viktig. Det är under den man får testa hur arbetsterapi verkligen fungerar. Man får tillfälle att använda den teori man lärt sig. Det är en väldigt lärorik period där man får nya erfarenheter varenda dag.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Det är väldigt bra. Som distansstudent är vi inte lika mycket i skolan som de som studerar på plats, men det är aldrig något problem att få kontakt med lärarna eller annan personal om det behövs. Våra lärare är väldigt kunniga inom sina områden och bra på att lära ut.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Det finns verkligen många spännande arbetsplatser som arbetsterapeut. Jag tycker stroke och andra neurologiska sjukdomar är väldigt intressant.  På min VFU var jag på hemsjukvården där jag trivdes väldigt bra. Det är en varierande arbetsplats där ingen dag är den andra lik och man måste vara väldigt flexibel.