Hoppa till innehållet
Matheus Kerttula
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Det hälsofrämjande arbetet är något för mig”

Publicerad: 18 februari 2020

I arbetet som distriktssköterska ingår uppdraget att arbeta hälsofrämjande. Det lockade Matheus Kerttula till utbildningen specialistsjuksköterska med inriktning mot distriktsköterska vid Luleå tekniska universitet.

Hej Matheus, vem är du?

– Jag är 25 år och tog examen från utbildningen i december 2019. Jag bor i Skelleftehamn med min familj. Nu har jag en fast anställning på Moröbacke hälsocentral i Skellefteå som distriktssköterska.

Varför valde du inriktningen distriktssköterska?

– När jag gick sjuksköterskeutbildningen kände jag att det hälsofrämjande arbetet var något för mig och det kan distriktssköterskan jobba med. Största skillnaden mot att vara sjuksköterska på hälsocentralen är att arbetet blir mer självständigt.

Varför anser du att det är viktigt med inriktningen distriktssköterska?

– Jag tycker om att få göra egna bedömningar och förskrivningar. Fördelen är också att jag får möjligheten att följa upp patienterna.

Hur upplevde du utbildningen?

– Jag tyckte att den var relevant. Utbildningen till distriktssjuksköterska vid Luleå tekniska universitet är vetenskaplig och seriös. Mycket av det vi läst stöter jag på titt som tätt nu i mitt arbete.

Hur tyckte du att det fungerade att studera på distans?

– För min del var det skönt. Vi fick barn samtidigt som jag började utbildningen, så det var därför jag ville läsa på distans. Men det gäller att man har disciplin att sätta sig ner och läsa. Det var bra med campusveckorna också, det var bra att träffas.

Vad var roligast med utbildningen?

– Det är att utbildningen är så bred och tar upp så mycket, från det lilla till det stora. Lärarna var bra och det fanns tillfällen för diskussioner och utbyte av idéer. De hälsofrämjande delarna var absolut roligast, tyckte jag.

Vilken nytta tycker du att du har av utbildningen i din nya yrkesroll?

– Att jag som tidigare sjuksköterska fått utökade kunskaper om kroppen, sjukdomar och om förskrivningsrätt av vissa läkemedel.

Annette Johansson

Annette Johansson, Universitetslektor, Utbildningsledare Specialistsjuksköterska med inriktning mot distriktssköterska,

Telefon: 0920-491978
Organisation: Omvårdnad, Omvårdnad och medicinsk teknik, Institutionen för hälsa, lärande och teknik