Hoppa till innehållet
Sebastian ceder
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Det är jättebra gemenskap här uppe"

Publicerad: 16 oktober 2019

Sebastian Ceder kommer från Halmstad och flyttade till Luleå för att gå Fysioterapeutprogrammet vid Luleå tekniska universitet. Han tycker att Luleå är en fin stad, där det är nära till havet. "Det är mycket praktiskt i utbildningen och det gillar jag", säger han

Hej Sebastian, vem är du?

Jag är en aktiv, idrottande kille som har hållit på mycket med karate på landslagsnivå och har tävlat på EM och VM. Annars blir det lite fotboll för skojs skull. Jag jobbade ett par år efter gymnasiet som personlig tränare, men jag kände att det saknades något och att jag ville ha något djupare. Och så har jag goda vänner i Halmstad som är fysioterapeuter som inspirerade.

Vad lockade dig att söka till fysioterapeutprogrammet vid Luleå tekniska universitet?

Jag hade vänner som gick här och jag hade hört mycket gott om programmet. Jag hade varit i Luleå sommaren innan och tyckte att det var en fin stad med havet nära. Samtidigt var det skönt att komma hemifrån och få en riktig universitetupplevelse. Jag kom i januari. Det var jättemycket snö och så blev det mörkt tidigt, det var jag inte riktigt beredd på. Men jag tyckte att det skulle bli kul.

Vad är roligast med utbildningen?

Djupdykningen i kroppen om vad som påverkar vad och hur komplext men logiskt det ändå är. Det här ger mig förståelse så att jag kan gå vidare sedan. Det är mycket praktiskt i utbildningen och det gillar jag.  

Vad är mest utmanande?

Att anamma alla delar av utbildningen. Att den är så bred. Jag kände mycket för idrotten när jag kom hit, men nu är jag intresserad av andra områden också.

Vad förväntar du dig av den verksamhetsförlagda utbildningen?

Jag gick bredvid Halmstads bollklubbs fysioterapeut en hel sommar. Nu ska jag göra VFU fem veckor hos honom och fem veckor på sjukhuset. Det ska bli intressant och spännande.

Vilka råd kan du ge till någon som funderar på att söka in på fysioterapeutprogrammet?

Det är bara att bestämma och köra. Det är en jätterolig utbildning med jättebra gemenskap här uppe. Man lär känna varandra mellan terminerna och vi hittar på saker tillsammans.