Hoppa till innehållet
Jens Grönberg

”Drömmen är att jobba hos ett hockeylag”

Publicerad: 23 april 2019

Jens Grönberg kommer från Pajala. Han flyttade till Luleå för utbildningen till fysioterapeut, som han hade hört mycket gott om. Han tycker att studierna inneburit ett nytt liv, ett nytt sammanhang och nya människor. "Jag förstod inte innan hur nära man blir varandra", säger han.

Hej Jens, vem är du ?

– Jag gick estet- musik på gymnasiet. Sedan har jag jobbat som musiklärare i Pajala och själv hållit på mycket med musik. Jag har också styrketränat och haft många skador. Nu har jag flyttat hit till Luleå.

Vad lockade dig att söka till fysioterapeutprogrammet vid Luleå tekniska universitet ?

– När jag fick så mycket skador gick jag till sjukgymnaster och till slut tipsade de mig om att bli fysioterapeut. Så kände jag att det var dags att göra något nytt i livet och då sneglade jag på den här utbildningen. Jag hade hört mycket gott om fysioterapeutprogrammet här i Luleå.

Vad är roligast med utbildningen?

– Det är mycket. Att bli utmanad är roligt. Det var mycket anatomi i början. Det är grunden i utbildningen. Det är också ett nytt liv, ett nytt sammanhang och nya människor. Jag förstod inte innan hur nära man blir varandra. Om jag har problem med en rapport så vet jag att det finns någon annan som har samma problem. Det är en sammanhållning där alla är på väg mot ett gemensamt mål.

Vad är mest utmanande?

– Det är ganska stor skillnad att läsa på universitet mot att läsa på gymnasiet. Man måste förstå att man läser på heltid och att det är det som krävs. Från början ville man lära sig allt på en gång. Man hade appar och spel på telefonen om anatomi. Men det går inte. Det var utmanande att hitta en studieteknik som fungerar.

Vad förväntar du dig av den verksamhetsförlagda utbildningen ?

– Det känns långt bort men tiden går fort. Jag tror att det kommer att kännas läskigt. Om man är ensam med patienter man vill ju vara kompetent. Men jag litar på att utbildningen förbereder en för det. Jag vet att jag ska vara i Pajala, vi måste vara fem veckor inom sjukvården. De övriga fem vet jag inte, men drömmen är att vara hos ett hockeylag. Men jag vet inte, man ändrar sig eftersom vi går igenom olika områden. Ena dagen vill man jobba med personer som fått stroke, andra dagen med dem som fått hjärtsjukdomar.

Vilka tips och råd kan du ge till någon som funderar på att söka in på fysioterapeutprogrammet?

– Är du intresserad så sök. Det handlar mycket om att man vill hjälpa människor.