Hoppa till innehållet
Foto: Erica Lång
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Jag är så glad att jag hamnade just här"

Publicerad: 16 mars 2018

Drömyrket för Hanna Meyer, Borlänge, är att jobba som fysioterapeut. När hon kom in på fysioterapeutprogrammet vid Luleå tekniska univeritet tvekade hon inte att flytta 850 kilometer norrut.

Hej, vem är du?

– Jag är en positiv och ambitiös 23-årig dalkulla som brinner för träning, hälsa och friskvård. Jag älskar att lära mig nya saker och att vara iväg på äventyr, stora som små, är det bästa jag vet.

Vad lockade dig att söka till fysioterapeutprogrammet vid Luleå tekniska universitet?

– Fysioterapeutprogrammet var en utbildning som jag redan i gymnasiet hade en tanke på skulle passa mig. Jag är mycket intresserad av kroppen och träning, i alla dess former, och har alltid vetat att jag på något sätt vill arbeta med människor i framtiden.
Om jag ska vara helt ärlig så var inte Luleå mitt förstahandsval men det var här jag kom in först och drömyrket kunde jag ej tacka nej till. Efter att ha tagit mitt pick & pack och flyttat 850 kilometer norrut i landet har jag aldrig ångrat mig sedan dess, jag är så glad att jag ändå hamnade just här.

Vad är roligast med utbildningen?

– Roligast med fysioterapeututbildningen är att man får lära sig så mycket om kroppen, träning och allt kring hälsa. Det känns så användbart både inom mitt blivande yrke, men också till min egen vardag. Roligast är såklart också alla underbara människor man lär känna när man studerar.

Vad är mest utmanande?

– Det mest utmanade tycker jag är tiden. Att hinna med allt från plugg, träning, jobb, roligheter, till vänner. Tiden styr ens liv och jag skulle mer än gärna ha fler timmar på dygnet. Det blir en press att hitta den bästa studietekniken som är mest effektiv och att den håller i längden. Men på något sätt sitter vi alla studenter i samma sits och vi hjälps åt mycket i klassen, och också mellan de olika terminerna.

Hur är det att vara på verksamhetsförlagd utbildning?

– Det är jättebra! Det ger verkligen en chans till förståelse och utveckling inom sitt blivande yrke.

Hur är Luleå som studentstad?

– Luleå som studentstad är bra. Jag tycker det är bra att campus är på ett och samma ställe, dock en bit från centrum, men det gör att gemenskap och kontakter knyts kring universitetet på Porsön. Jag gillar att bo nära naturen, vilket är något som erbjuds. Det finns också bra förbindelser mellan Luleå Airport och universitet. Eftersom de flesta studenter har flyttat långa vägar ger det en fantastisk gemenskap som jag tror är svår att hitta på andra universitet.

Vad gör du på fritiden?

– Utöver studierna går den mesta tiden åt till egen träning, fotboll och jobb på ett gym inne i centrum. Den tid som blir över lägger jag på roliga aktiviteter och umgänge med vännerna.

Vilka tips och råd skulle du vilja ge till någon som funderar på att söka in till fysioterapeutprogrammet?

– Om du brinner för att hjälpa och arbeta med människor för att förbättra hälsa i alla dess former, så är detta något för dig. Man behöver inte ha en bakgrund inom träning och hälsa, men det underlättar såklart, bara ditt driv för att hjälpa människor finns där.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Jag vill såklart skaffa mig mera kunskap med hjälp av kliniskt arbete och vidare utbildning. Jag vill fördjupa och specialisera mig i något jag tycker är extra intressant. Jag har alla dörrar öppna och en dröm vore vara att arbeta inom en idrottsförening eller med elitidrott av något slag. Jag har också drömmar på att starta eget företag.