Hoppa till innehållet
Moa_Snobohm_fys_LTU
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Luleå är en inspirerande studentstad"

Publicerad: 9 april 2018

Moa Snöbohm, Stockholm, tackar ödet att hon hamnade på fysioterapeutprogrammet i Luleå. Hon tycker det är enkelt att studera i en stad som Luleå där studenterna bor nära skolan och lever ett liv tillsammans med träning, matlagning, festande, utflykter och såklart en massa sena pluggnätter.

Hej, vem är du?

– Hej! Jag heter Moa och är en väldigt nyfiken person som brinner för att lära mig allt om människokroppen och beteenden för att i framtiden kunna coacha och pusha människor som fastnat i livet och behöver den där lilla knuffen och rätta verktyg för att kunna utvecklas och nå en bättre livskvalitet.

Vad lockade dig att söka till fysioterapeutprogrammet vid Luleå tekniska universitet?

– Efter fyra år av dels backpackande i Asien, volontärarbete i Ghana och jobb lite här och där så har jag äntligen fått svar på vad ska jag bli när jag blir stor. Fysioterapeut.

Jag sökte utbildningen i flera olika städer och målet var väl egentligen inte att hamna i Luleå eftersom att jag kommer från Stockholm och alltid haft mitt liv, vänner och familj där. Nu, 1 år efter den stora flytten 901,9 km upp så tackar jag mig själv och ödet att jag hamnade här!

Att bo här uppe och plugga har gett mig mycket inspiration och jag har under det här året berikats av mina otroliga lärare, kurskamrater och den vackra naturen.

Det underlättar att studera i en stad som Luleå, då de flesta bor väldigt nära skolan och lever ett liv tillsammans av träning, matlagning, festande, utflykter och såklart en massa sena pluggnätter.

Vad är roligast med utbildningen?

– Att gå i en klass med 30 grymma personer som brinner för i princip samma sak och inspirerar varandra på olika sätt. Det är en härlig gemenskap som gör att studierna blir mycket roligare än om man skulle ha läst sig till all kunskap på egen hand.

Under intensiva tentaperioder hänger vi i metodsalarna på kvällar och helger och gör olika tester på varandra, allt från nervtensionstester och grovstyrka till massage för att lära oss hur kroppen skiljer sig från person till person.

Vad är mest utmanande?

– För mig är det nog ändå hemlängtan som ibland tränger sig på, men flygförbindelserna till Stockholm fungerar väldigt bra så att flyga till Stockholm några helger per termin blir inte alls svårt att ordna.

Tentaperioderna kan också vara väldigt utmanande då man måste hitta sin rätta studieteknik för att prestera bra och kunna fokusera på vad som gäller här och nu. Studieteknik kan vara riktigt svårt men under utbildningens gång tvingas man leta fram sin rätta teknik och då känner man tillslut att allting blir mycket enklare och mindre tidskrävande.

Hur är det att vara på verksamhetsförlagd utbildning?

– Det är bra! Lärarna är kanon och kunskapen jag hittills fått har inte bara varit givande för mitt framtida yrke utan kunskapen om kroppen bär jag med mig varje dag.

Hur är Luleå som studentstad?

– Som jag nämnde tidigare så är Luleå för min del en inspirerande studentstad där jag hittat ett lugn och ett fokus som jag kanske skulle ha svårare att hitta om jag istället studerade i exempelvis Stockholm.

Att ha den vackra skärgården runt knuten, norrsken på himmelen och en glittrande snömiljö klagar jag ju inte heller på direkt! Det är också nära till skidbackar för den som gillar det, på vintrarna brukar vi åka skridskor på isen och om somrarna cyklar vi ofta iväg till ett ställe vid sjön för att grilla och mysa under sena sommarkvällar då solen i princip inte går ned alls.

Vad gör du på fritiden?

– Jag har till och från jobbat på en liten restaurang vid strandpromenaden inne i stan, vilket är fullt möjligt för den som känner att lite extrapengar är nice.

Annars spenderar många av oss i klassen mycket tid på gymmet STIL som ligger på campus och ofta är fullt av studenter, vilket jag verkligen rekommenderar. Det finns många fina promenad, skidspår och springrundor att nyttja. Att åka till stan och gå runt är också någonting vi brukar göra.

Vilka tips och råd skulle du vilja ge till någon som funderar på att söka in till fysioterapeutprogrammet?

– Sök! Var inte rädd att lämna din hemstad under en treårsperiod för studier häruppe. Man vinner så mycket mer än vad man förlorar på det.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Jag kommer vara öppen för hur situationen ser ut just då, nu känns det rätt långt bort. Men jag ska göra allt för att hamna på en mottagning där jag trivs och kan fortsätta utvecklas för att senare specialisera mig inom något område. Jag har inställningen att inte känna mig nöjd och mätt med mina kunskaper utan jag vill jobba aktivt och vara nyfikenheten för att aldrig sluta utvecklas. Mitt långsiktiga mål är att lära ut på universitet när jag specialiserat mig inom olika områden och jag är också nyfiken på att i framtiden syssla med någon form av forskning.