Hoppa till innehållet
Foto: Erica Lång
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Varje individ vi möter är unik"

Publicerad: 11 september 2017

Desirée Ljungström, Lund, tycker att varje patientmöte är en ny ekvation som behöver lösas och att utbildningen ger studenterna verktygen som behövs för att lyckas.

Hej, vem är du?

– Jag är en glad skåning som till en början flyttade hit för att studera till civilingenjör, men som efter två år hamnade här på fysioterapeutprogrammet. Nu läser jag min femte termin här på Luleå tekniska universitet och jag hade inte kunnat vara nöjdare.

Vad lockade dig att söka till fysioterapeutprogrammet vid Luleå tekniska universitet?

– Främst var det mitt stora intresse för träning, människor och hälsa som lockade mig till att studera till fysioterapeut, men även att jag trivdes bra på universitet och inte ville flytta riktigt än.

Vad är roligast med utbildningen?

– Det som jag anser är roligast är att varje individ som vi möter är unik och behöver behandlas individuellt. Det gör att varje patientmöte blir som en ny ekvation som behöver lösas och utbildningen ger oss de verktyg vi behöver för att lyckas. Jag tycker även att det är kul att vi har bra forskningsmöjligheter då det finns så många olika spännande områden att utforska.

Hur är det att vara på verksamhetsförlagd utbildning?

– Själv är jag nästan mer intresserad av forskningsmöjligheterna, vilket gör att jag mer längtar efter vår c-uppsats, men den praktiken vi haft hittills har varit otroligt lärorik och rolig. Den första praktiken gav mig möjlighet att testa på yrket och gav mig en inblick över ifall fysioterapeutyrket passade mig. Något som stärkte mig i valet av utbildning och gav mig lite kött på benen inför nästa praktik, men även inför kommande arbetsliv.

Hur är Luleå som studentstad?

– Jag älskar Luleå som studentstad. Inte konstigt kanske med tanke på att jag nu påbörjat mitt femte år i Luleå. Framför allt så uppskattar jag gemenskapen på universitetet då de flesta som studerar här har flyttat långa vägar och söker nya vänner. Att universitetet inte heller har några tydliga riktlinjer över vilket hus som tillhör vilket program gör att det är lätt att lära känna personer från olika program. Det är något som jag tror är mindre vanligt på andra universitet och som gör oss unika. Jag gillar att vi suddar ut gränserna mellan programmen och lär oss av varandra, men även att uppskatta varandras arbetsuppgifter i samhället.

Vad gör studenterna på fritiden?

–  Själv tränar jag, jobbar ideellt på STUK, instruerar pass på universitetets gym och umgås med vänner. Hade du frågat tio andra hade du säkerligen fått tio andra svar. Det finns så mycket att göra på fritiden i Luleå och det är bara ens fantasi som sätter stopp för vad man vill och kan engagera sig i här.

Vilka tips och råd skulle du vilja ge till någon som funderar på att söka in till fysioterapeutprogrammet?

– Jag skulle säga att det är viktigt att vilja lära sig och törsta efter ny kunskap. Att studera till fysioterapeut är inte som att studera till många av de andra programmen på universitetet.

– För att bli en bra fysioterapeut räcker det inte med att bara lyckas med kurserna utan du ska vilja veta mer. Det betyder inte att du behöver få högsta betyg i varje kurs utan det betyder att du ska vara intresserad av att vilja bli bättre och vilja utvecklas. Det vi lär oss i programmet kommer vi i stor mån behöva använda oss av så jag tror det är viktigt att man som ny student har förståelse över vikten av djupinlärning och självinlärning.

– Vi lär oss grunderna inom programmet och får förståelse över var och hur vi finner lösningarna på problemen. Det är sedan vår uppgift som fysioterapeutstudenter att läsa på kring det som intresserar oss och skapa vår egen specialisering.

– Vi fysioterapeuter har en buffé av arbetsområden och jag tror att vi som individer själva kan välja vad vi vill jobba med om vi lägger manken till.