Hoppa till innehållet

Ett omväxlande och lärorikt yrke

Publicerad: 17 januari 2013

Behovet att operationssjuksköterskor är stort. Anna Thelin är en av många som fick jobb direkt efter utbildningen.
– Det är ett yrke som är väldigt spännande, omväxlande och lärorikt. Det bästa är att vi jobbar i team och får koncentrera oss på en patient i taget.

Anna Thelin tog sin sjuksköterskeexamen 2007 på LTU och tre år senare vidareutbildade hon sig till operationssjuksköterska. Intresset väcktes när hon städade på en operationsavdelning. Det var ett trevligt gäng som fanns där och hon upplevde avdelningen som en trevlig arbetsplats.

Jobbar i team

I grundutbildningen till sjuksköterska gjorde de studiebesök på en operationsavdelning och studenterna fick även hospitera en dag på avdelningen för att se om operationssköterska kunde vara något för just dem. För Anna ökade intresset för utbildningen.

– Operationsavdelningen är ett spännande ställe. Jag är nyfiket lagd och man lär sig något nytt varje dag.

Anna menar att jobbet som operationssjuksköterska skiljer sig från arbetet som sjuksköterska, då hon kunde vara ensam med 21 patienter. Hon trivs med att jobba i ett nära team och med en patient åt gången.

– Arbetet är väldigt omväxlande och man vet aldrig vad som händer eftersom akuta operationer blandas med planerade. Den ena dagen är inte den andra lik.

Roterande arbetsschema

Jobbet som operationssjuksköterska kan vara roterande och så arbetar de flesta på operationsavdelningen i Sunderbyn. Det innebär att Anna jobbar fem veckor vid varje modul, som till exempel kirurgen, ortoped, gyn, öron, näsa hals och urologen.

– Som operationssjuksköterska måste man vara noggrann med att hålla steriliteten och räkna instrument och dukar så att allt stämmer före och efter en operation. Jag ska assistera läkaren och vara alert och vaken. Varje dag ställs man för utmaningar och det gillar jag.

Bristyrke i hela landet

I dagsläget kan landstinget betala en vidareutbildning eller ge olika stöd till vidareutbildning om det är ett bristyrke och man har fast tjänst. Anna upplever att det är stor brist på specialistutbildade sjuksköterskor inom iva, operation, narkos- och barnmorskor.

– Som det är idag finns det inte tillräckligt med specialistutbildade sjuksköterskor inom dessa områden och det finns ett stort behov i hela landet. Det är stor chans att få jobb om man vill utbilda sig vidare, säger Anna Thelin.