Hoppa till innehållet
Foto: Erica Lång
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Ett spännande område som inkluderar allt"

Publicerad: 15 mars 2018

Pornthip Sandgren, Stockholm, lockades av utbildningen till röntgensjuksköterska för att den var på distans. Hon kan själv planerar och styra över sin inlärning med hjälp av studiehandledning och kursmål.

Hej, vem är du?

– Jag heter Pornthip Sandgren, är 41 år och kommer från Thailand. Jag jobbar som undersköterska och bor i Stockholm.

Vad lockade dig att söka till programmet för röntgensjuksköterska vid Luleå tekniska universitet?

– Här erbjuds utbildningen på distans vilket passar mig perfekt.

Vad är roligast med utbildningen?

– Allt måste jag säga. Det är ett spännande området som inkluderar människor, kroppens anatomi, fysiologi, sjukdomar, olika röntgenundersökningar, röntgenapparater, digitalisering av röntgenbilder och mycket mycket mer som man kan fördjupa sig i framöver. Även att teori förverkligas och speglas genom praktiken samt att få träffa andra människor från olika städer som har ett gemensamt intresse för yrket.

Hur funkar det att plugga på distans?

– För mig funkar det jättebra. Jag planerar och styr själv över min inlärning med hjälp av studiehandledning och kursmål. Det funkar bra med konferenser, webbföreläsningar med mera. Det är lagom många lärare som är lätt tillgängliga. Veckorna på universitetet är också ett roligt tillfälle för återträffar och utföra olika obligatoriska moment.

Hur viktig är den verksamhetsförlagda utbildningen/fältstudier?

– Jätteviktig! Eftersom man behöver utöva det man har lärt sig och att få in fot på arbetsmarknaden.

Vad tycker du om inne veckorna på universitetet i Luleå?

– Det är viktigt tillfälle att träffa lärarna och genomföra de obligatoriska momenten, som exempelvis examination. Det är också både roligt och trevligt att träffa kurskamrater.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Jag vill få jobb som röntgensjuksköterska där jag bor.

Vad skulle du vilja ge för tips och råd till någon som funderar på att söka programmet?

– Först bör man ha inblick över vad i själva yrket innebär. Sen är det också viktigt att förstå vad som krävs från dig för att kunna genomföra utbildningen eftersom att läsa på distans kräver mycket egen ansvar och självdisciplin. Sist men inte minst, att ha en bra och lagom stor datorn eftersom man reser mycket med den mellan veckorna på universitetet.