Hoppa till innehållet
Foto: Privat
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Självdisciplinen sätts på prov"

Publicerad: 15 september 2016

Kristin Olsson ville byta bransch. Då var var det viktigt att det framtida yrket skulle vara utvecklande, ha en bra arbetsmarknad och en tydlig gräns mellan arbete och fritid. Valet föll på röntgensjuksköterska.

Hej, vem är du?

– Hej! Jag kommer ursprungligen från Lerum, några mil från Göteborg, men bor sedan 10 år tillbaka i Umeå tillsammans med min sambo, vår katt och min häst. Jag har tidigare arbetat inom handels och grundskolan samt läst en idrottsrelaterad universitetsutbildning följt av några års arbete inriktat på fystester av idrottare.

Vad lockade dig att söka till programmet för röntgensjuksköterska vid Luleå tekniska universitet?

– Det var min svärmor som väckte idén att läsa till röntgensjuksköterska då jag för några år sedan funderade på att byta bransch. För mig kändes det viktigt att mitt framtida yrke skulle vara utvecklande, att det skulle finnas en bra arbetsmarknad nu och på sikt samt en tydlig gräns mellan arbete och fritid. Valet att läsa vid Luleå tekniska universitet berodde på möjligheten att läsa på distans.

Vad är roligast med din utbildning?

– Den tydliga kopplingen mellan studier och arbetsliv. Det ökar motivationen att studera och lära sig då det tydligt går att se användningen för de kunskaper och färdigheter vi lär oss.

Vad är mest utmanande?

– Det känns utmanande, men också spännande med den stora variation av patienter som passerar en röntgenavdelning. Jag har ingen tidigare erfarenhet av att arbeta inom vården, så jag upplever möten med riktigt sjuka och/eller skadade patienter en aning skrämmande.

Hur funkar det att plugga på distans?

– Självdisciplinen sätts på prov titt som tätt, men på det stora hela så fungerar det väldigt bra. Jag uppskattar friheten att kunna styra över när och hur mycket tid jag lägger ner på olika uppgifter och moment.

Hur viktig är den verksamhetsförlagda utbildningen och fältstudier?

– Den är väldigt viktig! Det går bara att lära sig så mycket teoretiskt, sedan måste man få se, testa och lära av riktiga situationer. Att ta bilder på ett skrikande barn, en cancersjuk patient eller någon som just varit med om en trafikolycka skiljer sig väldigt mycket från att träna projektionslära på sina klasskamrater. 

Vad tycker du om inneveckorna på campus i Luleå?

– Det är lätt att bli bekväm när man sitter hemma och då kan det ibland kännas motigt att resa iväg, men väl på plats har inneveckorna varit givande och ett bra tillfälle att bolla tankar och funderingar med såväl klasskamrater som lärare. Det är också under inneveckorna som vi har haft möjlighet att gå igenom de praktiska momenten som förberedelser inför VFU och i slutändan yrkeslivet.

Vad gör du arbetsmässigt om fem år?

– Om fem år har jag en tillsvidaretjänst på ett av landets sjukhus. Vilken modalitet jag kommer att fokusera på får framtiden utvisa.

Vad skulle du vilja ge för tips och råd till någon som funderar på att söka programmet?

– Ta kontakt med någon som jobbar eller studerar till röntgensjuksköterska för att få en inblick i vad yrket innebär.